Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Rendkívüli: lemondott a francia miniszterelnök

Élisabeth Borne francia miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron köztársasági elnök (j).
Élisabeth Borne francia miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron köztársasági elnök (j). Fotó: Twitter/Emmanuel Macron

Benyújtotta kormánya lemondását hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök, és Emmanuel Macron köztársasági elnök elfogadta.

„Miniszterelnök asszony, kedves Élisabeth Borne, az ön munkája a nemzetünk szolgálatában nap mint nap példaértékű volt. Ön az államasszonyok bátorságával, elkötelezettségével és elszántságával valósította meg projektünket. Teljes szívből köszönöm Önnek”

írta az államfő az X közösségi oldalon, miután hivatalában fogadta a kormányfőt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az új kormány kinevezéséig a húsz hónappal ezelőtt hivatalba lépett Élisabeth Borne és kormánya tagjai kezelik a folyó ügyeket.

Az Euronews megjegyzi, Élisabeth Borne pozíciója azóta gyenge volt, hogy a múlt hónapban a parlament megszavazta a Macron által favorizált bevándorlási törvényjavaslatot.

A 62 éves Borne – Franciaország második női kormányfője – miniszterelnökként töltött 20 hónapja alatt mintegy 30 új törvény révén hajtott végre kulcsfontosságú nyugdíj- és bevándorlási reformot.

Jöhet a legfiatalabb kormányfő

Emmanuel Macron várhatóan még az este folyamán kinevezi az új miniszterelnököt.

A francia hírtelevíziók és az AFP hírügynökség értesülése szerint a posztra Gabriel Attal oktatási miniszter a legesélyesebb, aki a közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg a legnépszerűbb francia politikus.

A 34 éves tárcavezető lehet az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt. A Reneszánsz nevű kormánypártnak és centrista szövetségeseinek nincs abszolút többsége a nemzetgyűlésben, és a háromosztatú képviselőházban egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a törvénytervezetek elfogadása.

Kapcsolódó friss hírek