Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Durván drágulhat idén a bankolás, erre kell figyelni a szakértő szerint

Durván drágulhat idén a bankolás, erre kell figyelni a szakértő szerint

Közel ötödével drágulhat áprilistól a bankolás, mivel egy szabályozás szerint a pénzintézetek az előző évi infláció mértékével „korrigálhatják” a díjaikat – márpedig a 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, azaz ennyivel emelkedhetnek a banki díjak 2024-ben.

A BiztosDöntés.hu hétfői közleménye emlékeztet: Európai előírások alapján minden évben, így idén január végéig is összefoglaló kimutatást kell küldeniük a bankoknak minden náluk számlát fizető ügyfél számára, amelyben tételesen kimutatják, hogy az előző évben milyen díjakat és költségeket számoltak fel számukra.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint 2023-ban a pénzintézetek döntő része élt is a drágítás lehetőségével, és közel a maximális, 14,5 százalékos mértékben emelte banki díjait.

Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank statisztikái arra is felhívják a figyelmet, hogy tudatosabb bankhasználattal évi több ezer forintot is meg lehet spórolni. A szakértő a jegybank pénzforgalmi költségkimutatása kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az ügyfelek bankokkal kapcsolatos kiadásai körében messze nem a bankszámlavezetés költségei emelkedtek a leginkább:

  • a számlacsomagokhoz és számlavezetéshez kapcsolódó banki bevételek az elmúlt év első kilenc hónapjában 12,2 százalékkal emelkedtek éves szinten,
  • a kártyakibocsátásból származó bevételek 9,6 százalékkal nőttek.
  • Ugyanakkor az egyéb, nem tranzakciókhoz kapcsolódó bevételek terén 90 százalékos drágulást mért az MNB.

A fentiek miatt fontos, hogy az ügyfelek az egységes díjértesítő alapján gondolkodjanak el azon, vajon olyan szolgáltatásokért fizetnek-e, amit ténylegesen igénybevesznek, illetve utánajárjanak annak, hogy egyes díjtételek miként csökkenthetőek.

A legtöbb esetben ehhez nem kell új bankot keresnünk, saját számlavezető pénzintézetünk szolgáltatásai között is szép számmal találunk olyan megoldást, amivel olcsóbban bankolhatunk.

Az átlagos ügyfelek például az Alapszámlára váltással, a többet bankolók pedig a megfelelő kedvezményes csomagok választásával és az sms-szolgáltatás push-üzenetre cserélésével tudnak faragni a banki költségeiken.

Kapcsolódó friss hírek