Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Belföld

Magyar Péter: beépített emberek is vannak közöttünk, nem indulunk a megyei közgyűlési listákért

Gazdaság

Jó hírt kaptak az albérletben élők

Majdnem 1 millió forinttal emelkedik Orbán Viktor fizetése, a képviselők is nagyot kaszálnak márciustól

Márciustól már havi 6,5 millió forint fölött fog keresni a „puritán, nép gyermeke” miniszterelnök.

Orbán Viktor kormányfő előadása a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriában 2023. szeptember 9-én.
Orbán Viktor kormányfő előadása a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriában 2023. szeptember 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Akár bruttó 859 ezer forinttal, havi 6,5 millió forintra emelkedhet Orbán Viktor fizetése 2024 márciusától, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon – számította ki az RTL.

A képviselők fizetését a tanárokéval ellentétben nem „Brüsszeltől” várja a kormány. Egy öt éve hozott törvénymódosítás ugyanis a bruttó átlagbér háromszorosában állapította meg azt, így – az előrejelzet 593 ezer forintot alapul véve – a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal bruttó 1,78 millió forintra emelkedik – írják.

Az alapfizetéshez természetesen járnak bizonyos pótlékok, ha például valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot. Még többet kaszál, ha valaki frakcióvezető is, neki az alapbér kétszerese jár majd, vagyis nagyjából 3,5 millió forint.

A lap számításai szerint Magyarország három legfőbb „közjogi méltósága” sem fog éhezni, Kövér László bruttó 4,8 millió forintot kaszál majd, míg Orbán Viktor ugyanezen összeg mellé felveheti a képviselői alapbért is. Mindezekkel együtt márciustól 6,5 millió forint fölé emelkedhet a miniszterelnök fizetése. Nem sokkal marad el Orbán mögött Novák Katalin köztársasági elnök, akinek a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!