Euronews: Orbán Viktor jobban keres sok uniós kormányfőnél

Miniszterelnöki fizetésben már verjük az uniós átlagot.

Orbán Viktor érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágában 2022. október 7-én.
Orbán Viktor érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágában 2022. október 7-én. Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Jobban keresett tavaly Orbán Viktor, mint amennyi az uniós miniszterelnökök bruttó éves átlaga volt, az Euronews összesítése szerint

a magyar kormányfő több mint 58 millió éves bruttónak örülhetett 2022-ben, ami közel 6 millióval magasabb az EU-s 52,7 milliós átlagnál.

A „felcsúti szegény legény” picit jobban keresett, mint a finn Sanna Marin, de sokkal jobban, mint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (utóbbi évi mintegy bruttó 20 millió forintnyi zlotyt kasszírozott). A financiális csúcsragadozó a német és az osztrák kancellár volt 145, illetve 112 millió forintnak megfelelő éves bruttóval.

És már jön is az újabb emelés

Emlékezetes, 2018 óta az országgyűlési képviselők alapfizetése az előző éves átlagbérek háromszorosa.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése tavaly év végén úgy számolt, hogy 2022-ben a teljes évben 17,7 százalékkal nőnek a fizetések, így várhatóan 590 ezer forintos bruttó átlagbérrel kell számolni, ez pedig magával vonja a politikusi pénzek derekas emelkedését is.

Az RTL.hu cikke rámutat: Orbán Viktornak a képviselői alapbére mellett 2022 nyári fizetésemelése óta a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is jár, mely az alapjuttatás 2,7-szerese. Amennyiben 17,7 százalékos emeléssel kalkulálunk,

Orbán a jelenlegi havi bruttó 4,87 millió helyett bruttó 5,7 milliót kaszálhat márciustól, ez bruttó 850 ezres emelést jelent.

Hogy ez mennyi pénz, az jól látszik, ha mellétesszük azt, hogy 2023 januárjától a bruttó minimálbér 32, az átlagnyugdíj pedig 27 ezer forinttal emelkedett.

Kapcsolódó hírek