Baleset

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Baleset

Hajók égtek az alsóörsi kikötőben

Gazdaság

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Pogány Juditot választották a nemzet színészévé

RövidenRöviden
Pogány Juditot választották a nemzet színészévé
Fotó: Facebook/Nemzeti Színház

Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai pénteken Budapesten – közölte a Nemzeti Színház.

Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére helyére választották meg a nemzet színészei – olvasható a teátrum honlapján.

Pogány Judit lett a Nemzet Színésze Pogány Juditot választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas…

Posted by Nemzeti Színház on Friday, December 15, 2023

A Nemzet Színésze címet a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, beltöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Csomós Mari életének 81. évében hunyt el 2023. november 18-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának és a Radnóti Miklós Színház örökös tagja volt.

A nemzet színészének most megválasztott Pogány Judit pályafutását segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, miután az országos Ki mit tud?-on bekerült a döntőbe és felfigyelt rá a teátrum vezetése. 1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. Ezt követően ismét Kaposvárra szerződött. 1994-től szabadfoglalkozásúként fellépett többek között az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban. 2004 óta az Örkény Színház tagja. Számos film-, tv-, rádió-, és szinkronszerep fűződik a nevéhez. Pogány Judit olyan legendás alkotásokban működött közre, mint az Eldorádó, A legényanya, a Zimmer Feri, a Vuk, valamint a Frédi és Béni.

Munkásságáért 1978-ban Jászai Mari-díjjal, 2008-ban Kossuth-díjjal, 2019-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával is kitüntették. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Filmszerepeiért is számos elismerésben részesült: a legjobb női alakítás díját kapta, majd Arany Oroszlánt is nyert az Ajándék ez a nap című (1979) filmben nyújtott alakításáért.

A Nemzet Színésze címet – Pogány Judit mellett – jelenleg Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya, Benedek Miklós viseli.

Ez is érdekelhet

Meghalt Grétsy László nyelvész

Meghalt Benedek Miklós színész, rendező

Lemondott Vidnyánszky Attila vezérigazgató, miután súlyos balesetet szenvedtek színészek a Nemzeti Színházban

2 milliárd forinttal tömte ki a kormány a Nemzeti Színházat, mégis 150 milliós veszteséggel zárt tavaly

Lemondott tisztségeiről Bús Balázs, az NKA alelnöke

Meghalt Kaszás Péter zenész, dalszerző