Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Három halálos áldozata van az iváncsai akkumulátorgyár-építésnek

A sorozatos szabálytalanságok ellenére rendre jelentéktelen bírságot kap csak a dél-koreai gyarmatosító-cég.

Az SK Innovation építkezése Iváncsán.
Az SK Innovation építkezése Iváncsán. Fotó: Market Építő Zrt.

Közérdekű adatigényléssel derítette ki a 24.hu, hogy a dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyárának építése során három ember halt meg az elmúlt másfél évben.

A lap a Fejér Vármegyei Kormányhivataltól megtudta, összesen négy baleset történt az épülő gyárban, ezek közül három végződött tragédiával.

Az első haláleset 2022 májusában történt, ekkor egy 52 éves férfi lelte halálát, miután rádőlt egy hidraulikus emelőgép. 2023. január 8-án egy 39 éves szlovák férfi az általa vezetett targoncával elütött egy 38 éves, ugyancsak szlovák férfit, aki meghalt. 2023. január 13-án pedig egy dél-koreai munkás hunyt el kábelezés közben.

A 2022-es baleset miatt – hiába derült ki, hogy a munkáltató nem biztosított foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást és nem végezte el az orvosi alkalmassági vizsgálatokat – csak figyelmeztetést kapott a vállalat.

Az idén januárban történt tragédiák kapcsán nem részletezték a feltárt munkaügyi hiányosságokat, de azt sikerült megállapítani, hogy a munkáltató mulasztást követett el. Mindezek után potom 442 ezer forint munkavédelmi bírságot szabott ki a hatóság a cégre.

Komoly baleset történt az épülő iváncsai akkugyár területén 2023 júniusában is, amikor az E21 jelű elektródaépületben 12 ember lett rosszul, feltételezhetően a nagy mennyiségben levegőbe került, rákkeltő NCM-portól. Az SK On Hungary Kft.-re 3,78 millió forintos bírságot szabott ki a munkavédelmi hatóság, mert veszélyeztette 14 dolgozója egészségét.

A dél-koreai vállalat augusztusban is kapott egy 14 millió forintos bírságot, többek között azért, mert nem jelentették be, hogy veszélyes, illetve rákkeltő anyagokkal dolgoztak.

Kapcsolódó friss hírek