Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot
Fotó: Pixabay/stux

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. december 31. napjával történő átalakulásával feladatait a jogutódnak tekintendő 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át” – szúrta ki a Portfolio.hu a parlamenti honlapon, vagyis

az Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezete szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat 2024. január 1-től megszűnik.

A jelenleg még a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket és a dolgozókat az új cég veszi át.

Az előterjesztés szerint továbbá a jövő évtől a rendelet hatálya alá tartozó meteorológiai adatoknak „hiteles meteorológiai adatoknak” kell lenniük, amelyeket „minőségirányítási rendszerrel rendelkező szervezet kalibráló laboratóriumban működtet”. Ha az előrejelzést készítő nem felel meg ezeknek a követelményeknek, akkor az eredményeiket, előrejelzéseiket stb. a „nem hiteles adat” kifejezéssel kell ellátni.

A rendelet kitér arra is, hogy meteorológiai szolgáltatási tevékenységet a jövőben csak okleveles meteorológusok, valamint olyan jogi személyek vagy gazdálkodó szervezetek végezhetnek, akik okleveles meteorológusokat alkalmaznak.

Kapcsolódó friss hírek