Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Bűnügy

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába csempészni

Baleset

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Másodfokú riasztást adott ki több járásra a meteorológiai szolgálat

Az ország középső részén tartós ónos esőre, északon 15 centimétert meghaladó hómennyiségre kell számítani.

RövidenRöviden
Másodfokú riasztást adott ki több járásra a meteorológiai szolgálat
Fotó: Pixabay/Pexels

Tartós, több órás ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre és több Pest megyei járásra is az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök késő délelőtt.

Veszélyjelzésük szerint Budapestre és több Pest megyei járásra adták ki a másodfokú riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos eső várható.

riasztas-onos-eso

Forrás: met.hu

Kiemelték: a délelőtti órákban a Dunántúlon előfordulhat átmeneti ónos eső. Az Északi-középhegység tágabb térségében és a főváros vonzáskörzetében északkelet felé növekvő mennyiséggel 5-15 centiméter hó hullhat,

a havazás legtovább az Északi-középhegység magasabban fekvő területein és az északi, északkeleti határ mentén tarthat ki, errefelé 15 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Dél-délnyugat felől a csapadék halmazállapota fokozatosan egyre nagyobb területen havas esőbe, ónos esőbe, néhol fagyott esőbe vált.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a halmazállapot-váltás határa és időpontja nagyon bizonytalan, lassabb lefolyású folyamat esetén akár nagyobb, jelentősebb mennyiségű ónos esőre is számottevő esély van kiemelten Pest megye északi területein, valamint az Északi-középhegységben, de kisebb mennyiségben ezeknek a területeknek a tágabb térségében is számítani lehet rá átmeneti jelleggel.

Mindenki tájékozódjon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról.

Arra is figyelmeztettek, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra. Azt kérték, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Ez is érdekelhet

Havazással, viharos széllel tér vissza a tél – már látszik az animáción, hogyan közelít

10-17 fok között alakul a hétvége, de esős, szeles idő várható – mutatjuk az előrejelzést

Jön a havazás! Figyelmeztetést adott ki a Magyar Közút, itt várható a legtöbb friss hó

Kiadták a riasztást, ónos esőre kell készülni több megyében

Ónos eső érkezik hajnalban, számos megyére figyelmeztetést adtak ki – mutatjuk térképen

18-20 fok érkezik a jövő héten, áprilisba ugrik a február