Gazdaság

Elege van az üzleteknek a REpont automatákból, lépésre készülnek

Bulvár

Rendkívül szokatlan válaszreakciót adott Bese Gergő szervezete arra, amikor leitatták és elkábították

Közlekedés

Mi történt? Visszafelé indult el egy vonat szombat este Biatorbágyról

A Momentum is beáll Karácsony Gergely mögé

„Budapest szabad és az is marad.”

Karácsony Gergely
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

A Momentum támogatja Karácsony Gergely főpolgármester újraindulását a 2024-es önkormányzati választáson

– jelentette be Gelencsér Ferenc, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője csütörtökön Budapesten. Karácsony Gergely azt mondta, a Momentum mellett minden más párt támogatására szükség van ahhoz, hogy az ellenzéki pártok a 2019-es önkormányzati választáson elért eredményeiket meg tudják tartani, illetve bővíteni tudják azokat.

A Momentum Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón Gelencsér Ferenc pártja országos választmányának döntését ismertetve azt mondta, 2019-ben az ellenzéki szövetség győzte le az „állampárt helytartóját” a fővárosban, és 2024-ben is ez a szövetség fogja megtenni ugyanezt.

Gelencsér Ferenc, Donáth Anna és Karácsony Gergely közös sajtótájékoztatója a jövő évi önkormányzati választásokról.

Posted by Momentum Mozgalom on Thursday, November 30, 2023

Szerinte az elmúlt négy évben Karácsony Gergely főpolgármesterként rászolgált arra, hogy a Momentum, mint liberális párt támogassa őt a továbbiakban is. Úgy értékelt: a főpolgármester elképesztő kormányzati ellenszélben vezeti Budapestet, amelyet a kormány „el akar pusztítani”, ennek ellenére a főváros még mindig áll, működik és fejlődik.

A pártelnök a Momentumot kompromisszumkész pártnak nevezte és azt mondta, pártján soha nem fog múlni az, hogy a végén egy közös jelölt legyen azokon a helyeken, ahol az ellenzék győzhet.

Teljesen mindegy, hogy az „állampárt” vagy annak valamelyik „proxy szervezete”, most éppen a Mi Hazánk, hogyan akarja megváltoztatni a választási törvényt, Budapest szabad és az is marad – fogalmazott Gelencsér Ferenc.

Szabadelvűség és a zöldkérdés

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) listavezetője közölte, rengeteg vitájuk van, de szerinte ez jó, mert a vitákból jó döntések születnek és a jó együttműködés viszi előre a várost. Az EP-képviselő szerint a Momentum és Karácsony Gergely között van közös alap, a szabadelvűség és a zöldkérdés. A Momentumnak Karácsony Gergely támogatása nem háttéralkuk kérdése, hanem egy természetes, értékalapú együttműködés folytatása – jelentette ki.

Szerinte egyetlen kérdés maradt: ki mit hajlandó feladni azért, hogy a szabad város szabad maradhasson. Megerősítette, a végén nem a Momentumon fog múlni, hogy felálljon az a koordinált együttműködés, ami 2019-ben. Ennek előfeltétele, hogy senki ne kérdőjelezze meg, hogy a közös együttműködés főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergely – tette hozzá.

Minden más párt támogatására szükség

Karácsony Gergely megköszönte a Momentum támogatását és jelezte, hogy ez egy kölcsönös támogatás. Kifejtette: az elmúlt négy évben sok küzdelmük volt, de ha voltak is vitáik, a Momentum képviselőire mindig lehetett számítani.

Véleménye szerint a Momentum nagyon fontos része a fővárosi koalíciónak. Úgy folytatta: minden koalícióban természetesek a viták, de az emberek el vannak ettől szokva, mert olyan állampárti működést tapasztalnak, amely hírből sem ismeri a demokráciát. A Momentum a legtöbb stratégiai kérdésben egy kicsit közelebb állt a főpolgármesteri akarathoz, mint más pártok, amelyeknek ugyanúgy megvan a maguk igazsága és fontos értékeket képviselnek – fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelte a momentumos Soproni Tamás VI. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester, valamint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes munkáját. A főpolgármester-helyettes élen járt a kultúraváltásban a nyitott kormányzás területén, hogy „soha ne felejtsük el, hogy a budapestiek a főnökeink” – mondta.

A Momentum mellett minden más párt támogatására szükség van ahhoz, hogy az ellenzéki pártok a 2019-es eredményeiket meg tudják tartani, illetve bővíteni tudják – jelentette ki.

Karácsony Gergely szerint bármit dönt a parlament, bármit „trükköz” a Fidesz és „szélsőjobboldali csicskapártja”, az nem fogja a budapestieket megakadályozni abban, hogy megőrizzék a saját városuk szuverenitását és olyan városvezetést válasszanak, amely ezt a várost képviselni fogja a kormánnyal, a klímakihívásokkal, a lakhatási válsággal szemben.

Reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki oldalon lévő vitás kérdéseket hamarosan lezárják.

Ez is érdekelhet:
Itt a kormány friss bejelentése

Kapcsolódó hírek

Egyre nagyobb a baj Budapesten, nem áll meg a metró a Batthyány téren

A vízügy megtalálta a bűnbakot: a nézelődők okozzák a legtöbb gondot

Óriásit vergődött Szentkirályi egy hőmérővel, Karácsony Gergely visszakézből tette helyre

Hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, harmadfokú árvízvédelmi készültség jöhet

Járókelőkre esett egy kidőlt fa Zuglóban, egy nő súlyosan megsérült

Megkezdődött a Szent István-napi ünnepségsorozat – itt a teljes program, hol mi várható

Drogos, ittas, körözött férfi lopott autóval cserbenhagyásos balesetet okozott Budapesten, majd menekülés közben egy biciklit is megpróbált ellopni

Nyolc személyautó égett szombat délben Budapesten

Nagy baleset Budapesten, kilencen sérültek meg