Belföld

Magyar Péter is kommentálta Deutsch Tamás EP-listavezetőségét

Baleset

Tragikus baleset Földes és Báránd között: két kisbusz ütközött össze

Gazdaság

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

A Momentum is beáll Karácsony Gergely mögé

„Budapest szabad és az is marad.”

RövidenRöviden
A Momentum is beáll Karácsony Gergely mögé
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A Momentum támogatja Karácsony Gergely főpolgármester újraindulását a 2024-es önkormányzati választáson

– jelentette be Gelencsér Ferenc, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője csütörtökön Budapesten. Karácsony Gergely azt mondta, a Momentum mellett minden más párt támogatására szükség van ahhoz, hogy az ellenzéki pártok a 2019-es önkormányzati választáson elért eredményeiket meg tudják tartani, illetve bővíteni tudják azokat.

A Momentum Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón Gelencsér Ferenc pártja országos választmányának döntését ismertetve azt mondta, 2019-ben az ellenzéki szövetség győzte le az „állampárt helytartóját” a fővárosban, és 2024-ben is ez a szövetség fogja megtenni ugyanezt.

Gelencsér Ferenc, Donáth Anna és Karácsony Gergely közös sajtótájékoztatója a jövő évi önkormányzati választásokról.

Posted by Momentum Mozgalom on Thursday, November 30, 2023

Szerinte az elmúlt négy évben Karácsony Gergely főpolgármesterként rászolgált arra, hogy a Momentum, mint liberális párt támogassa őt a továbbiakban is. Úgy értékelt: a főpolgármester elképesztő kormányzati ellenszélben vezeti Budapestet, amelyet a kormány „el akar pusztítani”, ennek ellenére a főváros még mindig áll, működik és fejlődik.

A pártelnök a Momentumot kompromisszumkész pártnak nevezte és azt mondta, pártján soha nem fog múlni az, hogy a végén egy közös jelölt legyen azokon a helyeken, ahol az ellenzék győzhet.

Teljesen mindegy, hogy az „állampárt” vagy annak valamelyik „proxy szervezete”, most éppen a Mi Hazánk, hogyan akarja megváltoztatni a választási törvényt, Budapest szabad és az is marad – fogalmazott Gelencsér Ferenc.

Szabadelvűség és a zöldkérdés

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) listavezetője közölte, rengeteg vitájuk van, de szerinte ez jó, mert a vitákból jó döntések születnek és a jó együttműködés viszi előre a várost. Az EP-képviselő szerint a Momentum és Karácsony Gergely között van közös alap, a szabadelvűség és a zöldkérdés. A Momentumnak Karácsony Gergely támogatása nem háttéralkuk kérdése, hanem egy természetes, értékalapú együttműködés folytatása – jelentette ki.

Szerinte egyetlen kérdés maradt: ki mit hajlandó feladni azért, hogy a szabad város szabad maradhasson. Megerősítette, a végén nem a Momentumon fog múlni, hogy felálljon az a koordinált együttműködés, ami 2019-ben. Ennek előfeltétele, hogy senki ne kérdőjelezze meg, hogy a közös együttműködés főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergely – tette hozzá.

Minden más párt támogatására szükség

Karácsony Gergely megköszönte a Momentum támogatását és jelezte, hogy ez egy kölcsönös támogatás. Kifejtette: az elmúlt négy évben sok küzdelmük volt, de ha voltak is vitáik, a Momentum képviselőire mindig lehetett számítani.

Véleménye szerint a Momentum nagyon fontos része a fővárosi koalíciónak. Úgy folytatta: minden koalícióban természetesek a viták, de az emberek el vannak ettől szokva, mert olyan állampárti működést tapasztalnak, amely hírből sem ismeri a demokráciát. A Momentum a legtöbb stratégiai kérdésben egy kicsit közelebb állt a főpolgármesteri akarathoz, mint más pártok, amelyeknek ugyanúgy megvan a maguk igazsága és fontos értékeket képviselnek – fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelte a momentumos Soproni Tamás VI. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester, valamint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes munkáját. A főpolgármester-helyettes élen járt a kultúraváltásban a nyitott kormányzás területén, hogy „soha ne felejtsük el, hogy a budapestiek a főnökeink” – mondta.

A Momentum mellett minden más párt támogatására szükség van ahhoz, hogy az ellenzéki pártok a 2019-es eredményeiket meg tudják tartani, illetve bővíteni tudják – jelentette ki.

Karácsony Gergely szerint bármit dönt a parlament, bármit „trükköz” a Fidesz és „szélsőjobboldali csicskapártja”, az nem fogja a budapestieket megakadályozni abban, hogy megőrizzék a saját városuk szuverenitását és olyan városvezetést válasszanak, amely ezt a várost képviselni fogja a kormánnyal, a klímakihívásokkal, a lakhatási válsággal szemben.

Reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki oldalon lévő vitás kérdéseket hamarosan lezárják.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Itt van Magyar Péter nagy bejelentése

Megválasztották a Fidesz új aláíró-bohócát, ezt mondta Sulyok Tamást első beszédében

Villamos és személyautó ütközött az I. kerületben, egy ember az autóba szorult

Karácsony Gergely: „Putyin egyik legfontosabb tanítványa” Budapestet fojtogatja

Fegyverrel túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben

Öt budapesti férfit vádolnak jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmével