Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Bűnügy

A WC-be fojtotta, megpróbálta lehúzni csecsemőjét egy 15 éves kollégista lány Pécsen

Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

Nem mindegy, hogy milyen motorolaj kerül a járműbe!

Nem mindegy, hogy milyen motorolaj kerül a járműbe!

Ahány jármű, legalább annyiféle motorolajra van szükség. Természetesen a motorok, autók is folyamatosan fejlődnek, ami azt jelenti, hogy az egyes alkatrészek, berendezések kialakítása is változik. Új technológiák jelennek meg, amelyekhez a sofőrök mellett az egyes kiegészítőknek is alkalmazkodniuk kell.

Oda kell figyelni a motorolaj specifikációkra!

Ha megnézzük a motorolajok felhozatalát a Hungarolube oldalán, akkor láthatjuk, hogy többféle kialakítással is találkozhatunk. A vásárlás talán elsőre egyszerűnek tűnik, de korántsem az. Több paraméterre is oda kell figyelni még mielőtt a kosárba helyezzük az ideális terméket.

A motorolajok fejlődése kifejezetten fontos a mindennapokban. Ahogy a járműipar fejlődik, új technológiák jelennek meg a motorokban, az adalékoknak is alkalmazkodniuk kell az új elvárásokhoz.

Ezért is elterjedt módszer az, hogy a motorgyártók és a motorolaj márkák együtt fejlesztik ki új termékeiket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a motort először virtuálisan megtervezik, meghatároznak egy kenőanyag igényt, amit egy OEM motorolaj specifikáció formájában fog megjeleníteni. Ez természetesen továbbításra kerül a motorolaj gyártó felé, aki a paraméterek alapján elkezdi fejleszteni az adalékot.

Ezért is lehetséges az, hogy a piacon a motorolaj specifikációk folyamatosan változnak. Fontos a párhuzamos fejlesztés, hogy amikor az új modell és motor a piacra kerül, akkor már a vásárlók számára elérhető legyen a vele kompatibilis adalék is.

Azonban ez nem mindig olyan egyszerű feladat. A technológiai fejlődés egyre gyorsabb, így sokszor előfordul, hogy teljesen új technikát kell kifejleszteni a motorolaj előállításához. Van, hogy a motorolaj egy-másfél év után követi csak a motort a piacon.

Nem csak a motorgyártói elvárások változnak

Emellett a környezetvédelmi irányelveknek is meg kell felelni. Egy 10-15 évvel ezelőtti motorolaj össze sem hasonlítható egy mai adalékkal. Akkor még teljesen más elvárásoknak kellett megfelelni. Ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Az előírások, iránymutatások és követelmények nagymértékben megváltoztak.

Ahhoz, hogy ezeket a gyártók teljesíteni tudják, folyamatos fejlesztésre van szükség. Az üzemanyag-felhasználás és a károsanyag-kibocsátás szoros összefüggésben van. A fő cél jelenleg az, hogy a járművek minél kevesebb üzemanyagot fogyasszanak.

Ne keverjük össze a motorolajokat!

Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk, hogy a saját autónkhoz mégis melyik motorolaj lesz az ideális választás. Ha rossz termék kerül felhasználásra, azzal romlani fog a teljesítmény, de ennél sokkal súlyosabb problémák is előfordulhatnak. Nem kap megfelelő kenést a rendszer, az alkatrészek jobban kopnak, ami idővel komoly meghibásodáshoz is vezethet.

Ne kockáztassunk, mindig az elérhető legjobb minőségű motorolaj kerüljön a járműbe!

Kapcsolódó friss hírek