Bulvár

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Baleset

Hajók égtek az alsóörsi kikötőben

Bűnügy

„Válogatott fenyegetéseket” kap, 24 órás védelmet javasoltak Magyar Péternek

Nem mindegy, hogy milyen motorolaj kerül a járműbe!

HirdetésHirdetés
Nem mindegy, hogy milyen motorolaj kerül a járműbe!

Ahány jármű, legalább annyiféle motorolajra van szükség. Természetesen a motorok, autók is folyamatosan fejlődnek, ami azt jelenti, hogy az egyes alkatrészek, berendezések kialakítása is változik. Új technológiák jelennek meg, amelyekhez a sofőrök mellett az egyes kiegészítőknek is alkalmazkodniuk kell.

Oda kell figyelni a motorolaj specifikációkra!

Ha megnézzük a motorolajok felhozatalát a Hungarolube oldalán, akkor láthatjuk, hogy többféle kialakítással is találkozhatunk. A vásárlás talán elsőre egyszerűnek tűnik, de korántsem az. Több paraméterre is oda kell figyelni még mielőtt a kosárba helyezzük az ideális terméket.

A motorolajok fejlődése kifejezetten fontos a mindennapokban. Ahogy a járműipar fejlődik, új technológiák jelennek meg a motorokban, az adalékoknak is alkalmazkodniuk kell az új elvárásokhoz.

Ezért is elterjedt módszer az, hogy a motorgyártók és a motorolaj márkák együtt fejlesztik ki új termékeiket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a motort először virtuálisan megtervezik, meghatároznak egy kenőanyag igényt, amit egy OEM motorolaj specifikáció formájában fog megjeleníteni. Ez természetesen továbbításra kerül a motorolaj gyártó felé, aki a paraméterek alapján elkezdi fejleszteni az adalékot.

Ezért is lehetséges az, hogy a piacon a motorolaj specifikációk folyamatosan változnak. Fontos a párhuzamos fejlesztés, hogy amikor az új modell és motor a piacra kerül, akkor már a vásárlók számára elérhető legyen a vele kompatibilis adalék is.

Azonban ez nem mindig olyan egyszerű feladat. A technológiai fejlődés egyre gyorsabb, így sokszor előfordul, hogy teljesen új technikát kell kifejleszteni a motorolaj előállításához. Van, hogy a motorolaj egy-másfél év után követi csak a motort a piacon.

Nem csak a motorgyártói elvárások változnak

Emellett a környezetvédelmi irányelveknek is meg kell felelni. Egy 10-15 évvel ezelőtti motorolaj össze sem hasonlítható egy mai adalékkal. Akkor még teljesen más elvárásoknak kellett megfelelni. Ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Az előírások, iránymutatások és követelmények nagymértékben megváltoztak.

Ahhoz, hogy ezeket a gyártók teljesíteni tudják, folyamatos fejlesztésre van szükség. Az üzemanyag-felhasználás és a károsanyag-kibocsátás szoros összefüggésben van. A fő cél jelenleg az, hogy a járművek minél kevesebb üzemanyagot fogyasszanak.

Ne keverjük össze a motorolajokat!

Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk, hogy a saját autónkhoz mégis melyik motorolaj lesz az ideális választás. Ha rossz termék kerül felhasználásra, azzal romlani fog a teljesítmény, de ennél sokkal súlyosabb problémák is előfordulhatnak. Nem kap megfelelő kenést a rendszer, az alkatrészek jobban kopnak, ami idővel komoly meghibásodáshoz is vezethet.

Ne kockáztassunk, mindig az elérhető legjobb minőségű motorolaj kerüljön a járműbe!

Ez is érdekelhet

Vizsgálat indult a Foodora ételrendelési portállal szemben

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebook-felhasználókról

Itt a lista: ezekre kerestek rá legtöbbször a magyarok a Google-ben 2023-ban

A Yettel is odavág az ügyfeleknek: durva tarifaemelés jön márciustól, mutatjuk

Csalók most a Microsoft nevében telefonálnak, ezt kell tenni, ha téged is felhívnak

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal