Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Jó hírt kaptak a magyar családok: jól áll a magyar űrstratégia

Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszédet mond az Ariel űrmisszió budapesti konzorciumi találkozóján 2023. október 24-én.
Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszédet mond az Ariel űrmisszió budapesti konzorciumi találkozóján 2023. október 24-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Időarányosan jól áll a magyar űrstratégia – nyugtatott meg Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa pénteken a tapolcai Polgári Szalon rendezvényén, amelyen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel beszélgetett az űrkutatás jelentőségéről.

Ferencz Orsolya az űrkutatás helyzetéről szólva úgy mesélte: míg a hidegháború idején az űrkutatásban amerikai-szovjet versengés volt csak, ma már számolni kell az űrállomást építő Kínával, a hamarosan a világűrbe embert küldő Indiával, az Arab-öböl országaival, Törökországgal, Izraellel, valamint több dél-amerikai és távol-keleti országgal, Európa pedig kapaszkodik, hogy a dobogóra kerüljön.

Egy Magyarország méretű ország számára nem az a lényeg, hogy az űripar minden területén ott legyen nagy hordozórakétával, űrállomással, műholdflottával, hanem meg kell találni azokat a kitörési pontokat, ahol meg tud jelenni a piacon – magyarázta a miniszteri biztos.

Ugyanis 2030-2040 közöttre a becslések ezermilliárd dollárra teszik a közvetlen globális űripari bevételt a szolgáltatások nélkül számolva. És míg a hasonló méretű Csehországnak háromszáz űripari cége van, Magyarországnak negyven – méltatlankodott.

Navracsics Tibornak arra a kérdésére, hogy mi az esélye Magyarországnak az űrversenyben, a miniszteri biztos azt mondta: most jó pillanatban vagyunk, abban az időszakban, amikor mindenki elindul, cégek, szolgáltatások alakulnak. Ebben a versenyben pedig nem egy ország népességszáma, nagysága a fontos, hanem az, hogy mire képes – fogalmazott Ferencz Orsolya.

Kapcsolódó friss hírek