Dobj el mindent: bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

Novák Katalin férje egyelőre nincs köztük.

Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a  HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én.
Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. Fotó: MTI/KKM

Bemutatták a külügyminisztériumban azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az egy, aki 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson. A HUNOR – Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden.

A négy kiválasztott jelölt között van

  • Cserényi Gyula 33 éves erősáramú villamosmérnök;
  • Kapu Tibor 31 éves űripari fejlesztőmérnök;
  • Schlégl Ádám 33 éves klinikai ortopédsebész és
  • Szakály András 40 éves repülőipari-tervezőmérnök.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a megnyitó beszédében arról magyarázott, hogy Magyarország visszatér az űrbe! Az alapján, hogy 1980-ban – a sajtótájékoztatón vendégként jelen lévő – Farkas Bertalan űrrepülése milyen erős katalizátorként hatott a magyar tudományos életre, igen megalapozott a mostani űrhajós program legfőbb célkitűzése, hogy hosszan tartó, felívelő pályára állítsa a magyar tudományt és high-tech ipart – foglalta össze a program hosszútávú törekvéseit.

Bemutatták azt a négy űrhajósjelöltet, akik sikeresen teljesítettek a kiválasztási folyamatban. Közülük valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet kutatómunkát.

Posted by Index.hu on Tuesday, March 7, 2023

Emlékezetes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (és ezek szerint űrügyi is) néhány napja arról magyarázott, hogy az „illetékes szakértői testület döntésének nyomán” négyre szűkült a magyar űrhajós-jelöltek listája.

A tárcavezető a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy több ezer érdeklődő volt az új kormányzati űrstratégia keretében meghirdetett programra, amelynek célja, hogy ismét magyar űrhajós jusson a világűrbe! Ennek nyomán körülbelül 240 ember adta be a pályázatát, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben – tájékoztatott.

Kapcsolódó hírek