Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

„De legalább kormányozni tudnak”: csökkenti a túró rudi áfáját a kormány

Éjszaka érkezett az élhetőbb Magyarország alapjait megteremtő törvényjavaslat.

„De legalább kormányozni tudnak”: csökkenti a túró rudi áfáját a kormány
Fotó: Facebook/Túró Rudi

A november elsejei ünnepnap előtt, kedd éjszaka valóságos törvényjavaslatdömping érkezett a parlament oldalára a kormány részéről, 19 tervezet vált nyilvánossá egyszerre – írja a Portfolio.hu.

Ezek között található a 2024-es adócsomag a maga 187 oldalával, melyben hirtelen egy érdekes adócsökkentés jelent meg: a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27%-ról 18%-ra csökkenne 2024. január elsejétől.

Az ezzel kapcsolatos részletes indoklás úgy szól, hogy „a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18%-os áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 %-os kulcs alá”. Majd egészen konkrétan meg is nevezi, hogy

„2024. január 1-jétől ez utóbbi termékeket is, így például a túró rudit, a 18%-os áfa kulcs alá sorolja”.

Később a dokumentum 185. oldalán is megismétlik, hogy „a módosítás 2024. január 1-jétől 18%-os áfa kulcs alá sorolja a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott, a 2106 és a 1806 vámtarifaszám alá tartozó desszert jellegű sajtkészítményeket, így például a túró rudit”.

Túró rudi jó, gyümölcs rósz

Hogy melyik túró rudi gyártó cég fekszik ilyen jól a kormánynál, hogy ezt kilobbizta, vagy mi indokolja a kivételezést, azt egyelőre nem tudni.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a zsíros, csokis fogrontónál jóval egészségesebb, és az alapvető élelmiszerek közé tartozó zöldségek és a gyümölcsök áfája továbbra is 27% – azok esetében valahogy nem érezte a Pénzügyminisztérium hirtelen szükségét az adócsökkentésnek – pedig egész Európában a magyarok fizetik a legmagasabb áfát a zöldségek, gyümölcsök után.

Kapcsolódó friss hírek