Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Orbán október 23-ai beszéde: most nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok nyugatról

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Veszprémben, válogatott közönség előtt tartotta meg október 23-ai beszédét Orbán Viktor, aki ezúttal is igyekezett aktuálpolitikai utalásokkal tüzelni híveit. A beszédet élőben közvetítették a miniszterelnök Youtube-csatornáján, a sajtó viszont – a közmédiát kivéve – nem férkőzhetett a közelébe.

A köztévé tudósítása szerint Orbán ezúttal sem feledkezett meg a Fideszhez hűtlen budapestiekről:

„Október huszonharmadikát jöttünk ünnepelni, de igazság szerint Veszprémbe egy nappal korábban kellett volna jönnünk. A veszprémiek ugyanis nem vártak a pestiekre, hanem önállóan már 22-én megalapították forradalmi szervezeteiket és világgá kiáltották követeléseiket. Előbb ébredtek. Nem lepődünk meg ezen, Veszprém már csak ilyen. Szeret a dolgok elébe menni. Ez így volt már ezer évvel ezelőtt is. Veszprém elöl ment a keresztény városalapítások idején is. Így és ezért lehetett első királynénk, Gizella otthona ez a vár. És így volt ötvenhatban is. Itt, Veszprémben már október 23-án kalapáccsal bontották a vörös csillagot”

– igyekezett fenntartani a miniszterelnök az általa kiélezett vidék-főváros ellentétet.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az MSZMP utódpártja már „mikroszkopikus méretű”, és az utolsó kommunisták menekülőútjaként szervezett utolsó baloldali párt is ott végzi majd, ahol 56 szelleme szerint végeznie kell.

„Nekünk 89-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük, amit az 56-osok elkezdtek, csak annyi bátorságot kellett összegyűjteni, hogy rájuk kiáltsunk: a király meztelen”

– hangsúlyozta (elhallgatva, hogy a legtöbb volt komcsi még mindig a Fidesz frakcióját erősíti).

A miniszterelnök azzal is büszkélkedett hívei előtt, hogy „Magyarországon nem volt polgárháború, egyetlen emberéletet se vesztettünk, s ha kínnal és keservesen is, de elkerültük Magyarország gazdasági és politikai összeomlását”.

„Sőt a mai napig Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol harminchárom év alatt egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, s máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában”

– értékelte Orbán Viktor a rendszerváltás óta eltelt időt.

Meglepő fordulatként Orbán azt is fejtegette, hogy szerinte Brüsszel nem Moszkva, „Moszkva ugyanis tragédia volt, úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, ám ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, és ha nem akarunk, nem táncolunk” – fogalmazott.

Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió javítható, jövőre pedig európai parlamenti választások lesznek – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, „Európa még él, lélegzik, a testében még dolgozik az életerő”.

Az elvtársi kioktatás változatlan, csak Brüsszelben jogállamisági eljárásnak hívják a pártállami megrovást – jelentette ki. Megjegyezte:

„Nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok Nyugatról, de ugyanoda és ugyanazokhoz.”

Kapcsolódó friss hírek