Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Aggódnak a NATO-országok külügyminiszterei az Orbán-Putyin találkozó miatt

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei, valamint Svédország Budapestre akkreditált nagykövete – tudta meg a Szabad Európa.

A lap értesülései szerint a találkozó apropóját az adta, hogy a NATO-tagok egyre jobban aggódnak az elmélyülő magyar-orosz kapcsolatok miatt. A megbeszélés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy múlt pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyalt, e hét kedden pedig Orbán Viktor Pekingben ejtett meg egy roppant kínos találkozót Putyinnal.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Szabad Európának azt nyilatkozta, mindannyian aggódnak amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával.

„Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk”

– mondta Pressman, utalva arra, hogy Orbán Viktor nem merte Putyin jelenlétében háborúnak nevezni a háborút.

„Szövetségesként tekintünk Magyarországra, ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére”

– fogalmazott David Pressman, hozzátéve, fontosnak tartják, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is.

Kapcsolódó friss hírek