Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Kocsis Máté, miután Varga bedöntötte az OTP árfolyamát: az csak a pénzügyminiszter magánvéleménye volt, hogy emelni kell a bankadót

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án.
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csütörtök délelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt, hogy újabb bankadó jöhet. Kocsis utóbb cáfolta a terveket – ettől még aki „képben volt”, jókorát kereshetett az OTP árfolyamának beverésével.

„A kormány azt is mérlegelheti, hogy amennyiben a bankoknak jelentős eredményei lesznek, akkor további adókkal javíthatja az államháztartási helyzetét” – idézte a Portfolio Varga szavait, amire az OTP részvényárfolyama közel 8%-ot zuhant kiugró forgalommal (mostanra 24 milliárd forint értékű papír cserélt gazdát).

Délután aztán Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón cáfolta a pénzügyminisztert, és egészen elképesztő módon azt állította, hogy amit Varga mondott, az csak „magánvélemény”.

A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg

– jelentette ki Kocsis, jelezve: minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni. Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is.

A frakcióvezető közölte: Orbán Viktor szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.

Hogy akkor Varga miért nyilatkozott az ellenkezőjéről – pánikot okozva ezzel a bankszektorban – azt nem tudni. Ahogy azt sem, hogy

a felügyelet vizsgálni fogja-e, hogy amennyiben Varga Mihály pénzügyminiszterként ilyen horderejű ügyben „magánvéleményt” fogalmaz meg, az nem minősül-e tiltott piacbefolyásolásnak.

Kapcsolódó friss hírek