Bulvár

Orbán Viktor azon vihog a TikTok-on, hogy megbénította Budapest közlekedését a havazás

Közlekedés

Káosz a záhonyi határra vezető főúton, közleményt adott ki a rendőrség

Közlekedés

Ingyenes lesz a tömegközlekedés januártól ebben a magyar városban

Kocsis Máté, miután Varga bedöntötte az OTP árfolyamát: az csak a pénzügyminiszter magánvéleménye volt, hogy emelni kell a bankadót

RövidenRöviden
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án.
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csütörtök délelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt, hogy újabb bankadó jöhet. Kocsis utóbb cáfolta a terveket – ettől még aki „képben volt”, jókorát kereshetett az OTP árfolyamának beverésével.

„A kormány azt is mérlegelheti, hogy amennyiben a bankoknak jelentős eredményei lesznek, akkor további adókkal javíthatja az államháztartási helyzetét” – idézte a Portfolio Varga szavait, amire az OTP részvényárfolyama közel 8%-ot zuhant kiugró forgalommal (mostanra 24 milliárd forint értékű papír cserélt gazdát).

Délután aztán Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón cáfolta a pénzügyminisztert, és egészen elképesztő módon azt állította, hogy amit Varga mondott, az csak „magánvélemény”.

A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg

– jelentette ki Kocsis, jelezve: minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni. Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is.

A frakcióvezető közölte: Orbán Viktor szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.

Hogy akkor Varga miért nyilatkozott az ellenkezőjéről – pánikot okozva ezzel a bankszektorban – azt nem tudni. Ahogy azt sem, hogy

a felügyelet vizsgálni fogja-e, hogy amennyiben Varga Mihály pénzügyminiszterként ilyen horderejű ügyben „magánvéleményt” fogalmaz meg, az nem minősül-e tiltott piacbefolyásolásnak.

Ezek is érdekelhetnek

Varga Mihály üzent a nyugdíjasoknak: eljött a várva várt nap!

Három halálos áldozata van az iváncsai akkumulátorgyár-építésnek

Mártha Imre kiosztotta a „foxi-maxi jelentőségű” Kocsis Mátét

Idiótaként bujkált a reptéren, így is felismerték: Kocsis Máté azt hazudta, hogy a Kossuth téren ünnepel, közben Krétán nyaralt Bayer Zsoltékkal

Gulyás Gergely a reptér megvételéről: „a polgárok azt fogják érzékelni, hogy több turista látogat Magyarországra”

Varga Mihály úgy tudja, stabil a költségvetés