Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Bűnügy

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

„Jogellenes!” – videóval bizonygatja a rendőrség, hogy miért indít eljárást öt tüntetővel szemben

Résztvevők az Egységes Diákfront más szervezetekkel közös, az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésén a Margit híd budai hídfőjénél 2023. szeptember 15-én.
Résztvevők az Egységes Diákfront más szervezetekkel közös, az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésén a Margit híd budai hídfőjénél 2023. szeptember 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Több ezren tüntettek pénteken Budapesten az Egységes Diákfront szervezésében. A megmozdulás apropóját ismét a magyar oktatás helyzete jelentette.

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetés végén a diákok újra megpróbáltak eljutni a Karmelitához, de többször is rendőrsorfal állta az útjukat. A Telex videója arról árulkodik, hogy a tüntetők és a rendőrök között dulakodás alakult ki. Komolyabb összetűzés nem történt, a főleg diákokból álló tömeg egy idő után feladta a próbálkozást.

Az esettel kapcsolatban közleményt jelentetett meg a police.hu-n a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a lehető legtöbbször elismételve a „jogellenes” szót.

Mint írják, a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközöket „működtettek el”, ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szabálysértési eljárást indít.

Ráadásul az Alagút utca – Attila út kereszteződésénél végződő, bejelentett és tudomásul vett vonulásos gyűlés befejezetté nyilvánítása után a korábbi megmozduláson résztvevők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Király lépcsőn át a Budai várba vonult – olvasható a rendőrség közleményében.

„A jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át ismételten megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz”

– vázolta a történteket a BRFK, mellékelve egy videót is a rendbontásokról.

A „jogellenes gyűlés tartása” miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított.

Kapcsolódó friss hírek