Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Brüsszelre mutogat és meghátrál a kormány: mégsem szívatják meg a napelemeseket

Brüsszelre mutogat és meghátrál a kormány: mégsem szívatják meg a napelemeseket

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán jelentette be, hogy felkéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy „a brüsszeli döntést felülírva” a kormány döntsön a napelemesek éves szaldóelszámolásának visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.

A nemrég bejelentett tervek alapján ugyanis konkrétan 8-10 év alatt sem térült volna meg a családi házak beruházása.

A fideszes politikus szerint „nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat. Ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken”.

Úgy fogalmazott,

„nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni”.

Napelemek és az éves elszámolásA háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és…

Posted by Kocsis Máté on Tuesday, September 5, 2023

Bár Kocsis arra céloz, hogy a változtatás a „gonosz Brüsszel” miatt van, a Portfolio.hu azonban rámutat:

ez a 2019-es direktíva alapján egyáltalán nincs így. A direktíva ugyanis csupán a 2024-től újonnan csatlakozó napelemesekre vonatkozik, tehát a már éves szaldó szerint csatlakozott napelemesek elszámolását emiatt nem kellene megváltoztatni.

A kormány elképzelése 2024-től kezdve minden érintettet átterelt volna az évesből a havi szaldóba, ami így utólag jócskán rontaná ezen beruházások megtérülését.

Hogy a kormány hogyan próbálta meg – a KATA-adózás körüli ködösítéshez hasonlóan – ismét átvágni az embereket, arról Horváth András elektromos autós, napelemes vlogger készített részletes összefoglalót a nagy felháborodást kiváltó tervezet bejelentése után:

Kapcsolódó friss hírek