Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Magyarországon is megjelent az emberre is veszélyes ázsiai lódarázs

Ázsiai lódarázs (Vespa velutina).
Ázsiai lódarázs (Vespa velutina). Fotó: Flickr/Gilles San Martin

A vártnál kicsit hamarabb, de nem meglepő módon Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) – szúrta ki a Telex az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közleményében.

A darazsat 2004-ben Kínából hurcolták be Európába, először Délnyugat-Franciaországban ismerték fel a jelenlétét, azóta Franciaországban elterjedt, majd Németországon és Olaszországon keresztül közelített felénk – ismertette a veszélyes rovar útvonalát a szervezet.

Mivel Ausztriából nem érkezett róla jelentés, hazai megjelenésére később számítottak.

A hazai első észlelés augusztus végén Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetközben történt, és bár a hivatalos azonosítás még időbe telik, de szemrevételezés alapján a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa elismerte, hogy ázsiai lódarázsról van szó.

„A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az említett invazív faj hazai megjelenéséről”

számolt be az OMME.

Az ázsiai lódarázs a hazánkban őshonos lódarázsnál valamivel kisebb, dolgozója 2,5 cm-re a királynő 3,5 cm-re nő meg, de kifejezetten agresszív faj, a mézelő méhek mellett emberekre is gyakran támad.

Kapcsolódó friss hírek