Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Szijjártó Péter kis híján felszólította Ausztriát, de végül inkább csak határozottan felkérte

Nem sokon múlott a helyzet eszkalálódása.

Szijjártó Péter kis híján felszólította Ausztriát, de végül inkább csak határozottan felkérte
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Temesváron „határozottan felkérte” Ausztriát, hogy ne akadályozza tovább Románia schengeni csatlakozását.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

„Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel”

– jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás. Ez tíz új határátkelési pontot jelentene, és onnantól kezdve már nem kellene várakozni sehol a határon – húzta alá.

Kiemelte, hogy Románia hazánk harmadik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke kedvelt befektetési helyszíne, ráadásul a két országnak nemzeti közösségeik élnek egymás területén.

„Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát” – fogalmazott.

Kapcsolódó friss hírek