Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Tigrisszúnyogok miatt nem adhatnak vért a XVI. és a XXII. kerületben élők, valamint a szegediek sem

Ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus).
Ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Fotó: Wikipedia/James Gathany

A tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus miatt jelenleg nem adhatnak vért a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők – számolt be róla az RTL Híradó. A véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó.

Gyöngyösi Imre a XVI. kerületben él és pénteken szeretett volna vért adni, azonban az egészségügyi adatok felvétele után szokatlan kérdéseket tettek fel neki. Az egyik az volt, hogy tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a kerületben, majd hogy csípte-e meg szúnyog mostanában.

„Persze muszáj voltam igennel válaszolni, mert kijövök a kertbe és szétmarnak a szúnyogok reggel, délben, este. És hát közölte a doktornő, hogy nem adhatok vért, jöjjek vissza 30 nap múlva”

– idézte fel a történteket Gyöngyösi a csatornának.

A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint, ha valaki egy napnál több időt tölt el az említett kerületekben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt jelenleg 30 napig nem adhat vért.

Kapcsolódó friss hírek