Bűnügy

A WC-be fojtotta, megpróbálta lehúzni csecsemőjét egy 15 éves kollégista lány Pécsen

Gazdaság

Hamarosan kiderülhet, miért emelte Orbán hétszeresére a gáz árát

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Szerszámgépek akkumulátorai és töltésük

Szerszámgépek akkumulátorai és töltésük

Ma már szinte minden szerszámgép kapható akkumulátoros változatban, függetlenül a méretétől, és hogy milyen típusú. Régebben sokan azt gondolták, hogy pl. ha létezik egy erős fűrészgép, akkor az el sem képzelhető akkus változatban, de ez nem így van. A szélesebb körű felhasználhatóság érdekében már mindenből van akkumulátoros változat, és a kisgépeknél, mint amilyen pl. egy csavarozógép, észre sem vesszük, hogy az is valójában akkuval működik.

Ahol szerszámgépet és hozzá akkut is lehet venni

Ma már mindent online vásárolunk meg, főleg, ha nincs elérhető közelségben egy műszaki áruház. Az akkumulátoroknak véges az élethosszuk, ezért időről időre előfordul, hogy ki kell cserélni a meglévő barkácsgépünk akkumulátorát. A BestMarkt webáruház szerszámgép akkumulátor kínálata jó szolgálatot tehet, ugyanis közel 500-féle akkumulátor között válogathatunk. Természetesen, ahogy minden kategóriaoldalon, ár és gyártó szerint azonnal szűkíthetünk, és ha valamilyen új kerti barkácseszközre van szükségünk, akkor sem kell innen továbbállnunk, hiszen mindent egy helyen megtalálhatunk, amire a kertünkben csak szükségünk lehet.

Mire figyeljünk oda szerszámgépeink akkumulátorainál?

Az egyes barkácsgépek lehetnek használatukban egyformák, ugyanakkor a különböző márkájú szerszámgép akkumulátora más és más, ezért másfajta törődést igényelnek. Az akkumulátorok már önmagukban különleges szerkezetek, nagy odafigyelést kérnek, ezért ha azt szeretnénk, hogy minél tovább kiszolgáljanak minket, néhány dologról nem árt gondoskodni.

Érdemes alaposan elolvasni a használati útmutatót, hogy egy régebbi vagy újabb típusú akkumulátorral van-e dolgunk. Ugyanis máshogy kell tölteni őket. A régi típusok lehet, hogy olcsóbbak, de esetükben él az ún. “memóriaeffektus”, ami azt jelenti, hogy amikor egy ilyen típusú akkumulátort többször félig feltöltött állapotban kezdünk el tölteni, azaz rátöltünk, az akkumulátor megjegyzi ezt az állapotot és ezt a félig feltöltött állapotot fogja teljesen feltöltött állapotnak tekinteni. Ezért fontos, hogy mindig teljesen merítsük le és teljesen töltsük fel ezt a típust.

A modern technológia

Az újabb fajta akkuknál, mint pl. a lítium-ionos aksik esetében nincs memóriaeffektus, nincsenek káros anyagok és a súly is jelentősen alacsonyabb, mivel a lítium könnyebb, mint a nikkel. Bármikor tölthetjük az akkumulátorokat, de ha egyszer elkezdtük, fontos, hogy ne szakítsuk meg. Ezek az aksik jóval drágábbak és esetükben arra kell odafigyelni, hogy töltetlenül nem szabad tárolni, mindig legyen kb. félig feltöltve, amikor nem használjuk, akkor is. A jó hír azonban az, hogy ezek az akkuk tárolják a töltést, nincs olyan, mint régen, hogy amikor valaki nem használta a gépét és elővette, nem tudta beindítani.

Ezekhez az aksikhoz adnak töltőt is, de aki komolyan gondoskodik gépparkjáról, vehet egy intelligens töltőt, amely segíthet az aksi élettartamának, optimális állapotának a fenntartásában.

Kapcsolódó friss hírek