Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

A Balatoni nyelves lett idén az Év Strandétele

De egy jó zeller raviolit vagy süllőpofás pil-pil-t kérni sem szégyen idén.

Az Év Strandétele verseny győztes étele, a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvese a verseny díjátadóján, Balatonudvari fövenyesi strandján 2023. augusztus 3-án.
Az Év Strandétele verseny győztes étele, a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvese a verseny díjátadóján, Balatonudvari fövenyesi strandján 2023. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az idei Magyarország tortája után megvan az Év Strandétele verseny győztese is, és aki még mindig lángost, hamburgert, ne adj’ Isten otthonról hozott prízeres szendvicset fogyaszt a strandon, az szégyellje el magát, ugyanis mostantól a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvese jelenti a nemzeti strandétel-minimumot.

Az MTI tájékoztatása szerint a Balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

  • A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero’s hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy „más hagyományos” feltéttel is kérhető (így írta az MTI).
  • Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).
  • A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.
  • Az idén először meghirdetett „jóárasított” étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf – Csillag Richárd és Sipos Norbert – is csatlakozott.

Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a „retró kínálat” megújításához.

Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket – magyarázta, hozzátéve: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

Kapcsolódó friss hírek