Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Horrortanya Bács-Kiskunban: éveken át moslékon, birkatápon tartotta idős juhászait egy gazdálkodó

Egyiküket meg is vakította, végül egy más ügyben intézkedő rendőrök vetettek véget a kegyetlenkedésnek.

A sértettek szálláshelyéül szolgáló viskó a rendőrség fotóján.
A sértettek szálláshelyéül szolgáló viskó a rendőrség fotóján. Fotó: police.hu

Vádat emeltek egy gazdálkodó ellen Kecskeméten, aki éveken át embertelen körülmények között, fizetség nélkül dolgoztatta és rendszeresen bántalmazta idős juhászait.

A megyei főügyészség kedden azt közölte: a vádirat szerint a Bács-Kiskun megyei tanyán őstermelőként állattartással foglalkozó férfi 2010. és 2021. között más gazdáknál dolgozó idős, egyedülálló férfiakat – fizetés, rendszeres szabadnapok és teljes ellátás ígéretével – rávett arra, hogy állatgondozóként nála dolgozzanak.

A gazda az első juhásszal még 2010 nyarán egyezett meg. A tanyáján takarmánytárolásra használt, rágcsálókkal teli, folyóvíz és áram nélküli épületben szállásolta el, ahol a sértett maga alakította ki az ágyát szalmabálákra helyezett deszkákból.

A vádlott az első télen még biztosított tűzifát a fűtéshez, a következő teleken már nem; az idős férfi a kabátjával és rongyokkal takarózott be, hogy ne fagyjon meg. A férfi öt hónap után már nem adott sem fizetést sem szabadnapot a juhásznak.

A gazda 2013 novemberében, majd 2021 júniusában további két férfit vitt dolgozni a tanyájára. A kiszolgáltatott munkavállalókat éheztette,

előfordult, hogy romlott ételt vagy megfagyott maradékokat kaptak, így éhségük csillapítására a disznóknak szánt konyhai maradékból, illetve a birkák tápjából kényszerültek enni.

A vádlott vödörrel és bottal rendszeresen bántalmazta is a férfiakat. Egyiküket ököllel úgy megütötte, hogy a bal szemére megvakult. A juhász végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérelt meg, ami miatt a vádlott végül kórházba vitte, és ott hagyta.

Végül a férfiak, mivel a rájuk bízott állatok lelegelték a szomszédos tanyákon a vetést, a helyszínre érkező rendőröktől kértek segítséget. A vádlott egyiküket azzal fenyegette meg, hogy megöli, ha tanúskodni próbál.

Az ügyészség a gazdát rendszeres előny céljából, több ember sérelmére, kiszolgáltatott helyzet kihasználásával, sanyargatással elkövetett emberkereskedelemmel és kényszermunkával, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel, továbbá kényszerítés kísérletével vádolja. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.

A rendőrség 2021-es híradása szerint az eset Jánoshalmán történt, az ügy akkoriban nagy port kavart, a Baon.hu riportot is készített az egyik sértettel.

Kapcsolódó friss hírek