Belföld

Fordulat: Hadházy megszólalt Magyar Péterről, ez mindent megváltoztathat

Bűnügy

Sokkoló részletek derültek ki a szamosújlaki tragédia kapcsán, gyermekek is érintettek

Gazdaság

213 millió forintból „újítottak fel” egy sportlőteret Zalaegerszegen

„Ez Magyarország, jobbágy társadalom” – Aranyosi Péter kemény kritikát mondott az ország helyzetéről

„Az a lényeg, hogy megmondja a földesúr, hogy mit kell csinálni.”

Aranyosi Péter humorista.
Aranyosi Péter humorista. Fotó: Borsod24

Aranyosi Péter volt a Borsod24 Beszélgetések rendezvénysorozat legutóbbi vendége. A humorista súlyos COVID-betegsége után radikális életmódváltásra szánta el magát: sokkal kevesebb fellépést vállal, a közéleti témák viszont egyre jobban foglalkoztatják, ahogy fogalmazott, „érzékenyebb lettem a hülyeségre”.

A Youtubeon visszanézhető beszélgetés során szóba került az előadóművészek felelőssége, aminek kapcsán Aranyosi erős látleletet állított ki a magyar társadalom helyzetéről, és arról, hogy van-e értelme humoristaként edukálni a közönséget:

– Nincs értelme harcolni.
– Ennyire sötét lenne a helyzet?
– Én nem sötétnek látom, ilyen Magyarország. Ez egy ilyen szomorú ország, ahol barna szandálhoz szürke műszálas zoknit hordanak, ahol húslevest főznek a legnagyobb kánikula idején, akik hasitasi táskával járnak mindenhova, viszik magukkal a telekkulcsot is…
– De mi ennek az oka?
– Ilyenek vagyunk.
– De nem voltunk mindig ilyenek!
– Mindig ilyenek voltunk. Ugye Szilágyi Ákos filozófus mondta – van egy előadása, meg kell hallgatni a Youtubeon –, hogy Magyarországtól elcsatolták a szakértőket. Tehát a Trianon óta ugye el vannak a tótok csatolva, akik értettek a szénhez. Elcsatolták ugye az erdélyieket, akik értettek a fához, a bányához. Elcsatolták a szerbeket, akik értettek a gyilkoláshoz, és megmaradt ez a – így szoktam mondani – ez a Zalaegerszeg-Tamási-Dévaványa-Debrecen-vonal, ez a jobbágy társadalom, akik ilyen Rúzsa Sándorok, akik az uradalmi birtokon nőttek föl, akik nem parasztok, ez nagyon fontos, ők nem parasztok, ők jobbágyok… A parasztnak van tulajdona. Ezeket ugye aztán ‘45-ben kifingatták. Aztán kifingatták az értelmiséget, ugye először elvitték a zsidó értelmiséget, utána az ‘50-es években a megmaradt dzsentri értelmiségieket a kommunisták fingatták ki, és tulajdonképpen maradt egy ilyen elit nélküli, szomorú (…) banda, ez Magyarország. És ő nekik az a lényeg, hogy megmondja a földesúr, hogy mit kell csinálni. Na, most a dr. Csernus mondta, hogy a döntés, a magadról való döntés az rettenetes félelmetes az embernek. És nagyon nehéz, mert akkor felelősséget vállalsz magadért, hogy te ezt döntötted. Ezt a magyar nép nem nagyon szereti, ezt a döntést hozni. Majd az uraságok! „Úgyis lopnak! Úgyis lopnak!” És tulajdonképp a maguk módján igazuk is van.

Az idézett rész 18:00-tól kezdődik a videón, de érdemes az egészet meghallgatni.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!