Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek, könnyen leéghetünk a hétvégén

A Nemzeti Sport napilapot olvassa egy félmeztelen, fején vizes törölközőt viselő férfi a kánikulában a margitszigeti zenélő szökőkút mellett 2017. augusztus 3-án.
A Nemzeti Sport napilapot olvassa egy félmeztelen, fején vizes törölközőt viselő férfi a kánikulában a margitszigeti zenélő szökőkút mellett 2017. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az elmúlt napok viharokkal, özönvízzel terhelt napjai után a hétvégén berobban a jó idő, és az Időkép figyelmeztetése szerint rögtön magas UV-sugárzással kell számolnunk, könnyen leéghetünk.

A meteorológusok azt írják, 24-29 fok is lehet szombaton és vasárnap, záporok, zivatarok csak helyenként alakulhatnak ki. A legtöbb helyen hét ágra fog sütni a nap, ami veszélyt is hordoz:

országszerte erős, helyenként nagyon erős lesz 11 és 16 óra között az UV-sugárzás.

A szakemberek figyelmeztetnek, erős UV-sugárzás esetén az érzékenyebb bőrtípusúaknál már 15-20 perc alatt bőrpír keletkezhet, így nekik érdemes kerülni a közvetlen napfényt. A védelem érdekében vegyünk fel szalmakalapot, napszemüveget, továbbá használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket.

Ezek is érdekelhetnek