Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Friss grafikon: továbbra is Magyarországon a legmagasabb az infláció az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató (b2), valamint az igazgatóság tagjainak társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat, mielőtt a cég vezetésének meghívására részt vesz a MOL-csoport igazgatósági ülésén 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j2) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b5).
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató (b2), valamint az igazgatóság tagjainak társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat, mielőtt a cég vezetésének meghívására részt vesz a MOL-csoport igazgatósági ülésén 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j2) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b5). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az euróövezetben 7,0%, az Európai Unióban 8,1% volt az éves infláció áprilisban – tette közzé az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán.

Az Eurostat végleges adatai szerint azonban ez már a fordulat: az euróövezetben ugyanis „csak” 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban márciushoz képest, amikor is még 0,9 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az állami MTI szemléje ezután részletesen sorolja, hogy hol, mi, hány tizedszázalékkal drágult a „hanyatló Nyugaton” (ahol ugye a kormánypárti híradások szerint már a télen megfagytak az emberek), a leglényegesebbet ugyanakkor nem említik, hogy mindezt hogyan kell értelmezni a hazai adatokhoz mérten:

Éves inflációs ráta áprilisban az Európai Unió tagállamaiban.

Éves inflációs ráta áprilisban az Európai Unió tagállamaiban.Forrás: Facebook/Eurostat

Az ábrán jól látszik, hogy az EU tagállamai közül a magyar kormány felelős a legmagasabb inflációért,

még a második legjobban dráguló Litvánia is tíz százalékpontnyira van tőlünk.

Továbbra sem világos tehát, hogy ha az infláció valóban „háborús” (ahogy a kormánypropaganda szajkózza), akkor hogyan lehet, hogy a többi országot nem sújtja olyan mértékben, miért csak Magyarországon van ekkora drágulás?

Kapcsolódó friss hírek

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot