Balesetveszélyes, pocsék munka: a MÁV és a minisztérium is kiakadt Mészáros Lőrinc cégére

Egy belső dokumentum szerint a kivitelező sok esetben még a vasat is kihagyta a vasbetonból.

Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.
Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

19 pontban sorolja műszaki és minőségi kifogásait a vasúti fejlesztéseket végző Mészáros Lőrinc-féle céggel szemben a MÁV, és már az Építési Minisztérium is rászólt a „felcsúti géniusz” érdekeltségébe tartozó R-KORD Kft.-re – értesült több forrásból a Szabad Európa.

A lap által megszerzett levélben az olvasható, hogy a MÁV több, felújítás alatt álló vasúti pályaszakasszal kapcsolatban felrója:

  • a földbe helyezett kábelek nyomvonala több helyen eltér a jóváhagyott kiviteli tervtől, ráadásul az úgynevezett markerek is több esetben hiányoznak;
  • számos esetben egyszerűen kihagyták a vasat (pontosabban az acélszerkezetet) a vasbetonból, és a sima betonozást is silány minőségben végezték el a kivitelezők;
  • veszélyes hulladék maradt az építkezés után, lakossági panaszok is felmerültek emiatt.

A MÁV észrevételei között az is szerepel, hogy az R-KORD a kivitelezés során többször is eltért az eredeti tervektől, de mivel az eltérésekről nem készültek úgynevezett fedvénytervek, ezért „követhetetlen kivitelezések” történtek.

A Szabad Európa birtokába jutott az a levél is, amelyben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) vasúti beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára, Kikina Artúr felszólítja az R-KORD Kft., valamint a konzorciumi partner I-Cell Mobilsoft Zrt. vezetőit, hogy a levél kézhezvételétől számítottan, de legfeljebb tíz napon belül kezdjék meg a vizsgálatot, és pótoljanak, javítsanak minden hiányosságot.

Ezek is érdekelhetnek