Életmód

Betiltaná a 18 év alattiak számára az energiaitalt a Fidesz-KDNP

Bűnügy

Öngyilkos akart lenni egy férfi Kiskunfélegyházán, rendőrök mentették meg az utolsó pillanatban

Baleset

Ki akart ugrani egy férfi a pécsi tévétoronyból, dolgozók és vendégek rángatták vissza

2071 milliárd forintot tettek zsebre eddig Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei

Harta ViktorHarta Viktor

A hvg.hu számításai szerint 2071 milliárd forint értékű állami megbízást nyertek el Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Szíjj László építőipari cégei 2010 szeptembere és 2019 novembere között, ami mellett még Simicska Lajos legendásan pofátlan közpénz-talicskázása is eltörpül.

A lap megjegyzi, Mészáros és Szíjj cégei zömmel konzorciumban nyertek a pályázatokon, így nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi állami pénz csorgott végül az „üzletemberek” zsebébe, mindenesetre beszédes, hogy mindketten a második Fidesz-kormány hivatalba lépése óta tollasodtak meg, azelőtt a felcsúti dollármilliárdos polihisztor például még gázszerelőnek is csak kisvállalkozó volt.

De hálisten „szerencsésen versenyeznek” – ahogy Bencsik András mondta –, így a kis híján 2100 milliárd forintból a Szíjj-féle Duna Aszfaltnak 1275,6 milliárd forintnyi közbeszerzés jutott, míg a Mészáros és Mészáros Kft.-nek 506,3 milliárd forint, az R-Kord Kft.-nek 289,3 milliárd forint.

Évenkénti bontás
Infogram

Érdekesség még, hogy a közbeszerzések nagyját négy állami cégtől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től, a Magyar Közút Nonprofit Kft.-től, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft.-től és az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól nyerték el a cégek.

A Duna Aszfalt Kft. legnagyobb megbízója, 811 milliárd forint értékben a NIF volt, ahogy a Mészáros és Mészáros Kft.-nek is, utóbbi 176 milliárd forintért dolgozott. Az R-Kord Kft. szintén a NIF pályázatain remekelt, 266,8 milliót húzott be innen.

A hvg.hu megjegyzi még: a 2071 milliárd forintnyi tenderből 1537 milliárd forintnyi EU-források révén valósult meg, ami a teljes összeg 74 százaléka.

Ezek is érdekelhetnek

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től

Várkonyi Andrea: „A férjemet bizonyos dolgokra nem nehéz rávenni”

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Mostantól titkolni fogja a kormány, hogy mekkora a pedagógushiány Magyarországon

Bohóc cipő, széf, díszdobozos pezsgő – fotó került elő Mészáros Lőrinc irodájáról

Medence, agárszobrok, szökőkút – így néz ki Mészáros Lőrincék luxusrezidenciája Tihanyban