Baleset

Ki akart ugrani egy férfi a pécsi tévétoronyból, dolgozók és vendégek rángatták vissza

Bűnügy

Börtönőrök életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat, őrizetbe vették őket

Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

„A társadalom 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása” – súlyos kutatást ismertetett az OTP

10-ből 8 ügyfélnek 500 ezer forintnyi megtakarítása sincs.

RövidenRöviden
„A társadalom 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása” – súlyos kutatást ismertetett az OTP

A gazdasági nehézségek hatására növekszik a lakosság megtakarítási hajlandósága, emelkedett a havonta rendszeresen megtakarítók száma, ugyanakkor csökkent az átlagos megtakarítási összeg, az ügyfelek egyre inkább a rugalmas megtakarítási megoldásokat keresik – mondta Takács Domokos, az OTP Bank Daily Banking területének vezetője szerdán sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Az OTP megbízásából az NRC piackutató által végzett 2022. decemberi felmérésre hivatkozva Takács Domokos elmondta, hogy

a lakosság csak mintegy 20 százaléka rendelkezik legalább 500 ezer forintnyi megtakarítással, amely ugyanakkor 4 százalékpontos növekedés a két évvel korábbi 16 százalékhoz képest.

A felmérésben azok a 18-65 éves felnőttek vettek részt, akik rendelkeznek legalább egy banki megtakarítási termékkel, vagyis a kutatás eredményeiben nincs benne az otthon tartott készpénz állománya.

A megtakarással rendelkező ügyfelek egy része értékállóságra törekszik másik részük a rugalmasságot, az azonnal hozzáférhető megtakarítási megoldásokat keresi – fogalmazott.

A társadalom 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása és a pénzügyi szektor, így az OTP előtt álló feladat is, hogy ez az arány csökkenjen, ebben viszont a pénzügyi nevelés is fontos szerepet játszik.

Tévhit, hogy nem érdemes kis összegben félretenni

Ennek egyik része, hogy eloszlassák a tévhitet, hogy nem érdemes kis összegben félretenni, akárcsak azt, hogy a kamatokból, hozamokból „jólét” lesz, ami után abba lehet hagyni a megtakarítást.

Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője elmondta: az OTP 2022. szeptemberi Öngondoskodási Index eredményei alapján az látható, hogy a lakosság majdnem fele nem tudja kezelni a kis összegű megtakarításokat, ezért otthon, vagy csak látra szóló egyenlegen tartják pénzüket. A megtakarításukat otthon tartók és a bankszámlán látra szóló egyenleggel rendelkezők egyaránt 43-43 százaléka azért teszi ezt, mert túl kevésnek ítélik az összeget.

Ezek is érdekelhetnek

Kocsis Máté, miután Varga bedöntötte az OTP árfolyamát: az csak a pénzügyminiszter magánvéleménye volt, hogy emelni kell a bankadót

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Az OTP feljelentette Karácsony Gergely mozgalmát: banális hibákon csúszhatott el a kamu adománygyűjtés

Kihúzta a KSH a júliusi bruttó nyerőszámokat: 5, 5, 9, 1, 0, 0

Orbán, miután az EU legmagasabb inflációját szakította a magyarok nyakába bejelentette, hogy a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát

10 éves mélypont jöhet ősszel a magyar ingatlanpiacon