Bűnügy

Börtönőrök életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat, őrizetbe vették őket

Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Győrfi Pál most megint azt hajtogatja, hogy az életmentésben mindenki egyenlő

RövidenRöviden
Győrfi Pál most megint azt hajtogatja, hogy az életmentésben mindenki egyenlő

Újabb fejezethez érkezett Gálvölgyi János cserbenhagyásának „kimagyarázása”. Mint ismert, a neves színművész múlt szerdán lett rosszul, majd miután a mentőszolgálat nem küldött érte időben segítséget, a családja volt kénytelen kórházba szállítani.

A közfelháborodást okozó eset után Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy rádióműsorban arról magyarázott, hogy nekik „az nem számít, hogy valaki híres-e vagy sem, az állapot súlyossága számít”, de azért majd kivizsgálják az esetet.

A vizsgálat aztán gyorsan a mentésirányító nyakába varrta a történteket: megállapították, hogy a segélyhívást fogadó rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, és ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

Győrfi Pál ma ismét szót kért, és arról adott ki közleményt, hogy az életmentésben mindenki egyenlő!

Azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, „egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba” kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is.

„Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása”

– magyarázta Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő „VIP” adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező „EÜ VIP kártyával” rendelkezik, „azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük” – írta közleményében Győrfi Pál.

Ezek is érdekelhetnek

Holtan esett össze egy 18 éves fiatal egy budapesti aluljáróban

Holtan esett össze egy 12 éves diák Tiszadadán, az iskolában

Összeesett a szerelő egy budapesti lakásban, a háztulajdonos kezdte meg az újraélesztést

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Nem kell börtönbe vonulnia az ajkai orvosnak, akinek meghalt két, hanyagul ellátott betege

Olyan hangosan szeretkezett egy budapesti pár, hogy mentőt hívtak rájuk