28 év börtönt kapott a nevelő, aki Böjte atya árvaotthonaiban gyerekeket bántalmazott

15 fiú vallott ellene a tárgyaláson.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Fotó: Kormany.hu/Árvai Károly

Jogerősen 28 év börtönbüntetést szabott ki pénteken a Maros megyei ítélőtábla a Böjte Csaba szerzetes által működtetett Szent Ferenc Alapítvány egyik volt nevelőjére – számolt be a Transtelex.

A vádirat szerint a 36 éves férfi két Hargita megyei (erdélyi) gyermekotthonban tíz éven keresztül folyamatosan szexuálisan és fizikailag bántalmazta a gondjaira bízott gyerekeket. A volt nevelő ellen 15 fiú vallott a tárgyaláson.

A vádlottra tavaly június 29-én a csíkszeredai bíróság 24 bűncselekmény miatt együttesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabott ki, 12 vádpontban viszont már elévültek a bűncselekményei. A bíróság halmazati büntetésként ítélte 30 éves szabadságvesztésre, emellett 790 ezer lej kártérítés kifizetésére a vádlottat.

Mivel az alapfokú ítélet ellen a vádlott és az ügyészség is fellebbezett, tíz és fél hónapig tartó fellebbviteli per következett. Erre tett pontot pénteken a Maros megyei ítélőtábla, és halmazati büntetésként 28 év börtönre ítélte a vádlottat, valamint a 790 ezer lejes kártérítésről hozott alapfokú döntést is fenntartotta.

Az Átlátszó korábban arról írt, hogy Böjte Csaba atya igyekezett eltussolni a nevelőintézetekben történt bűncselekményeket, nem mindig jelentette a nevelők visszaélését vagy a visszaélés gyanúját, holott ez kötelessége lett volna neki és a szovátai otthon munkatársainak is.

Böjte Csaba még mindig nem érti….K. Sz.-t pénteken jogerősen 28 év börtönre ítélték, mert a Dévai Szent Ferenc…

Posted by Nem tehetsz róla, tehetsz ellene on Saturday, May 13, 2023

Ezek is érdekelhetnek