Meteorológia: mediterrán ciklon okoz jelentős esőt, 50-60 milliméter eső várható

A vihar után összegyűlt esővízben haladnak járművek a budapesti Teréz körúton, az Oktogonnál 2020. június 14-én.
A vihar után összegyűlt esővízben haladnak járművek a budapesti Teréz körúton, az Oktogonnál 2020. június 14-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Mediterrán ciklon okoz több hullámban csapadékot, kiadós eső várható az ország nyugati, délnyugati részén – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon kedden.

Azt írták: a Kárpát-medencétől északkeletre anticiklon található, ami a szerdán képződő mediterrán ciklonnal fog „csatázni” a következő időszakban. A légörvény szerdán fog kimélyülni a nyugatról érkező hullámzó frontálzóna déli ágán, és a legfrissebb előrejelzések szerint jelentős csapadékhullást eredményez majd Magyarországtól nyugatra, délnyugatra.

Magyarországra eleinte az északkeletre lévő anticiklon lesz hatássál, amely lassan ereszt a szorításából, így nyugat felől egyre inkább megnő a csapadékhajlam – tették hozzá.

Mediterrán ciklon okoz jelentős öntözést! 🌀💦A Kárpát-medencétől északkeletre anticiklon található, ami a szerdán…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Tuesday, May 9, 2023

Mint írták, a következő időszakban délnyugatról több hullámban érkeznek nedves léghullámok, amelyből Magyarország területén is egyre több helyen kell számítani csapadékra, a jelenlegi előrejelzések alapján a kiadósabb csapadék az ország nyugati, délnyugati részén valószínű.

A követhető hét napban Magyarországon a legtöbb csapadék az Őrségben várható, ott akár 105 milliméter eső is hullhat. Az ország nyugati-délnyugati részein általában 50-60 milliméter eső várható.

 

Ezek is érdekelhetnek