Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Ügyvédjén keresztül üzent Orbán, fontos helyreigazítani valója akadt

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Különleges, illegálisan tartott madarakat, 86 féle kutyát találtak Gyulán egy tanyán

Természetkárosítással gyanúsítják a nem mindennapi zugállatfarm működtetőjét.

Különleges, illegálisan tartott madarakat, 86 féle kutyát találtak Gyulán egy tanyán
Fotó: police.hu

Természetkárosítás miatt kell felelnie egy 54 éves gyulai férfinak, akinél a rendőrség ötven illegálisan tartott, védett madarat, valamint 86 különböző fajtájú kutyát talált.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön azt közölte, hogy még 2021 nyarán kezdtek nyomozni a férfi ellen, aki a gyanú szerint tanyáján engedély nélkül tartotta a védett madarakat.

Egy összehangolt akció során – amelyben a környezeti bűnözés elleni nyomozók mellett az Agárminisztérium, a Nébih, a Békés Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Szegedi Vadaspark munkatársai is részt vettek – a férfinél mintegy száz, összességében húszmillió forint értékű madarat találtak.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett. Ezek között volt 5 kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és 5 nandufióka. A fiókákra egy keltető dobozban találtak rá a rendőrök.

A mintegy tízmillió forint összértékű, engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak

– írta a rendőrség. Így például – akár 600-700 ezer forintot érő – jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, melyet sárgaszárnyú ara és zöldszárnyú ara keresztezésével hoztak létre. A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos – aki többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat – egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki – ismertették.

Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és azokat később a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállították.

A rendőrség arról is írt, hogy a tanyán 86 különböző fajtájú kutyát is találtak kennelben. Az állatok felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkezett. Tartásuk körülményeit külön eljárás keretében vizsgálják.

Az 54 éves férfit védett madarak tartásával kapcsolatos természetkárosítással gyanúsítják és a nyomozás befejezését követően az iratokat a Gyulai Járási Ügyészségnek küldték meg – olvasható a rendőrség honlapján.

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy nő Gyulán

Kerekesszékest gázolt halálra egy kamion Gyulánál

Gyerekeket erőszakolt meg egy gyulai karateedző, videót is készített a tanítványairól

Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere