Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

„Szittya megközelítést”, nukleáris elrettentést akar a honvédségbe az új vezérkari főnök

A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án.
A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Honvédség mentális megújítását és egy ütőképes, elkötelezett, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának a Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

Az altábornagy arról magyarázott: a Magyar Honvédség nemzeti hadsereg, amely felkészített, kiképzett, felszerelt tagja a NATO-nak. Hozzátette, a cél az, hogy a magyar katonai hagyományokon alapuló, erős, hadműveleti és stratégiai szinten befolyásolni képes haderőt hozzanak létre.

A jelölt elmondta: katonai pályája során megértette, hogy a kiképzés, felkészítés nélkül a legjobb technika sem működik. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédséget vezetni megtisztelő, ugyanakkor óriási felelősség.

„Ez egy csapatmunka, a katonák, beosztott parancsnokok támogatása, hitvallása, elkötelezettsége nélkül nem lehetséges” – fogalmazott. Hozzátette: ha bizalmat kap, a feladata az lesz, hogy egy olyan hadsereget hozzon létre, amely képes hazai és szövetségi környezetben megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek.

Mint mondta, Magyarország és az Ukrajnával szomszédos többi állam háborút megelőző állapotban van, ennek tükrében harcászati, harci kiképzést kell adni a katonáknak. Hozzátette: ő annak a híve, hogy lássanak minél többet, és ami jó, adaptálják, ami rossz, engedjék el. Közölte: ehhez szükséges az eddigi gondolkodásmód, az „így szoktuk” megváltoztatása.

A vezérkari főnöknek jelölt Böröndi Gábor fontos feladatának nevezte a katonák harcászati kiképzését, a stratégiai felderítést, és azt is, hogy a magyar katonai oktatásba visszahozzák a nukleáris elrettentést.

Továbbá olyan logisztikát kell szervezni, amely képes ellátni a harcoló csapatokat – tette hozzá. Közölte: hiszi és vallja, hogy a misszió az a gyakorlóterep, ahol meg tudják mérni, hol tartanak a katonák felkészítésében.

Böröndi Gábor hangsúlyozta: kiemelten fontos az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer, és a feladatának tartja, hogy ezeket az erőket kiképezzék a közelükben lévő stratégiai pontok megőrzésére, az ellenség logisztikai vonalainak elvágására.

Itt van lehetőség a „szittya, rugalmas szervezetű megközelítésnek”, mert ezzel olyan rugalmas egységet kapunk, elkötelezett hazafiakkal, akik ott élnek, saját településüket akarják megvédeni

– mondta.

Szólt arról is: a bemutatók, gyakorlatok távol állnak a valóságos háborútól, arra jók, hogy megmutassák, milyen új képességei vannak a hadseregnek, mert egy háborús helyzetben döntő szerepe van a logisztikának, ezért erre kiemelt figyelmet fog fordítani vezérkari főnökké kinevezése után.

Felborult egy katonai utánfutós terepjáró az M5-ös autópályán

Második világháborús repeszlőszert találtak az FKF szemétégetőjének salakterében

Előkerült Orbán Gáspár, miután Csádban, egy oszlop mögött dugdosták

Menczer olyat posztolt a baloldali Magyar Péterről, hogy attól a női napszemüvege elindult a háborúba egy nadrágszíjjal

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt is beveti a kormány Magyar Péter ellen, már ki is lettek röhögve

Saját egyházának tagjai jelentik fel Balog Zoltánt