Baleset

Ki akart ugrani egy férfi a pécsi tévétoronyból, dolgozók és vendégek rángatták vissza

Belföld

Mi történt? Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül fontos vezetőket rugdosott ki szombaton

Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Ellenzéki pártok törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől

RövidenRöviden
Bencsik András propagandista.
Bencsik András propagandista.

Ellenzéki pártok törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől. A témáról az Országházban kedden tartott sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője felidézte, hogy tavaly októberben öt országgyűlési frakció részvételével megalakult a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport. Célja, hogy a parlamenten kívül és belül is felerősítse az LMBTQ-közösség hangját, érdekképviseletet biztosítson az érintetteknek. A keddi sajtótájékoztatót is a Sokszínű Magyarországért hívta össze – fűzte hozzá.

A szervezet már sok mindent tett – eseményeket rendezett, diplomáciai utakon járt -, most pedig az Országgyűlésen belül is elkezdi felerősíteni az LMBTQ-közösség hangját – jelentette ki. Közölte: benyújtják első törvényjavaslatukat. Bedő Dávid ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tizenhárom évben a parlament intézményét sajnos kiüresítették, az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslatokat általában vita nélkül leszavazzák.

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője felidézte: Bencsik András, „a Fidesz egyik legrégebbi véleményvezére” néhány hete azon viccelődött egy tévéműsorban, hogy Ugandában kivégezhetik a homoszexuálisokat. A nagyobbik kormánypárt nem határolódott el a nyilatkozattól, így Sebián-Petrovszki László szerint

„gondolhatjuk”, hogy az, amit az újságíró elmondott, valójában egybeesik a Fidesz álláspontjával.

A DK-s politikus úgy vélekedett: Bencsik András azért is tehetett bátran ilyen kijelentést nagy nyilvánosság előtt, mert az LMBTQ-közösség nem szerepel a polgári törvénykönyv azon felsorolásában, amely részletezi, hogy mely kisebbségek élveznek védelmet gyűlöletbeszéddel szemben. A DK elkészítette, a Sokszínű Magyarországért pedig kedden benyújtja azt a törvénymódosítást, amely a listába illesztené a nemi identitás, illetve a szexuális orientáció szerinti kisebbségeket is. Így eszközt biztosítanának nekik, hogy polgári bíróságra menjenek, ha gyűlöletbeszéd érinti őket – közölte.

Magyarországon az elmúlt évszázadokban minden, kisebbség elleni fellépés gyűlöletbeszéddel indult, ebből fakadt aztán a jogfosztás és a fizikai erőszak is – mondta Sebián-Petrovszki László, kijelentve: meg kell akadályozni a folyamatot.

A sajtótájékoztatón megjelent Kanász-Nagy Máté (LMP) és Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő, valamint Pusztai Patrik, az MSZP országos elnökségi tagja is.

Ezek is érdekelhetnek

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik

BREAKING, NAGY A BAJ! Megbuzító könyvet fogott Hidvéghi Balázs a Liszt Ferenc reptéren, bejelentést tett a főispánnál

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Bencsik András attól tart, hogy kötelező lesz azonos neművel csókolózni, hogy bejuthassunk a Szigetre

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az ellenzék összehívatta Kövérrel az Országgyűlést, a Fidesz-frakció nem megy el