Csalás elleni küzdelem az autóiparban: a VIN számok szerepe az átláthatóság biztosításában

Csalás elleni küzdelem az autóiparban: a VIN számok szerepe az átláthatóság biztosításában

A VIN szám, magyar nevén alvázszám igen fontos azonosítója a gépjárműnek. Nem csak arra való, hogy minden korábbi adatot és történést feltárjunk, ami a gépkocsival történt, hanem a lopások és csalások kivédésre is rendkívül hatékonyan alkalmazható. Manapság egy használt autó adás-vételénél pedig emiatt elkerülhetetlen.

Mire számítsunk, ha használt autót szeretnénk vásárolni?

A használt autók piaca manapság rendkívül megnőtt. Ennek egyrészt az az oka, hogy jelentősen drágultak az új autók, amíg az általános anyagi jólét a gazdasági változások miatt sajnos csökkent. Ezért már az is főleg használt autóban gondolkodik, aki például pár éve, még a pandémia előtt új autót tudott volna vásárolni. A járvány, a háború és a közben történt globális mértékű események pont elég löketet adtak arra tehát, hogy megnövekedjen a kereslet a használt autókra. Azonban ezzel együtt a csalók száma is növekedett, akik sokkal jobb állapotúnak próbálják beállítani az autót, mint ami valójában. Jellemzően átállíthatják a kilométerórát, hazudnak a műszaki állapotról, illetve eltitkolhatnak baleseteket. Ez utóbb pedig rendkívül súlyos probléma lehet, hiszen egy kasznit könnyű helyrehozni úgy, hogy külsőre hibátlannak nézzen ki az autó. Azonban egy baleset például instabillá teheti az alvázat, vagy olyan belső csavarokat és részeket rongálhat meg, amit még akkor sem veszünk észre, ha már futottunk pár próbakört a megvásárolni kívánt autóval. A baleset ráadásul mikrorepedéseket okozhat a gépjármű karosszériájában, ami miatt észrevétlenül indul rozsdásodásnak a kocsi. Nincs is annál rosszabb, amikor ez a folyamat akkor indul el, amikor az autót már megvettük. Mert ezeket a hibákat könnyű festéssel elrejteni, viszont ha lekérjük az autó alvázszámának adatait egy olyan adatbázisból, amit a carVertical üzemeltet például, akkor látható minden, ami az autóval történt. A korábbi tulajok, a forgalomba helyezés és a szervizeken kívül a rendőrségi helyszínelések alapján bekerült jelentéseket is láthatjuk majd. Ezért hiába is próbálná eltitkolni az eladó úgy a balesetet, hogy az autót szervizbe sem viszi inkább: nem tudja, hiszen a VIN szám által megnyitott adatlapon minden rögzítésre kerül, ahol és amiben a kocsi szerepelt. Ezért mielőtt megnéznénk személyesen egy megvásárolható autót, mindig kérjük el a kocsi alvázszámát és gyorsan, online kérjük le az adatokat róla. Ez egy pár ezer forintos tételt jelent csupán, azonban milliós károkat spórolhatunk vele, hiszen ezzel elejét vesszük a saját átverésünknek.

Személyes megtekintés, avagy hol érdemes VIN számot keresnünk?

Előfordul, hogy nem online találjuk meg álmaink autóját, hanem például a városban sétálva. Ilyenkor azonnal meg is tekinthetjük az eladni kíván gépjárművet. Ebben az esetben, ha a tulajdonos például nem tudja hirtelen megmondani a VIN számot, mert épp nincsenek nála a papírok, az autó bizonyos pontjain is megtalálhatjuk azt. Az alvázszám ugyanis ezzel a kifejezéssel ellentétben nem csak az alvázon található. Könnyedén megtalálhatjuk a szélvédőnél, az ajtóknál, motorháztetőnél, illetve a csomagtartónál is. Gyártója válogatja, hogy hány helyre üthetik még fel a VIN számot, viszont annyi bizonyos, hogy könnyedén elérhető helyeken is láthatjuk. Ha megtaláltuk, akkor akár ott helyben a mobilunkon keresztül rákereshetünk, és lekérhetünk minden adatot az autóról.

Ezek is érdekelhetnek