Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Felmérés: Gyurcsány pártja a legerősebb, már négy 1 százalékos szirszarpárt van az ellenzéki oldalon

Az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd hanyatlásánál csak egy stabilabb van: a Fidesz támogatottsága.

Felmérés: Gyurcsány pártja a legerősebb, már négy 1 százalékos szirszarpárt van az ellenzéki oldalon
Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Az LMP, a Jobbik, az MSZP és a tegnap éppen „nagyrendezvényt” tartó Párbeszéd is 1-1 százalékra töpörödött az ellenzéki oldalon az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelynek részleteit hétfőn közölte a 168 óra.

Stabil, mint a Fidesz támogatottsága

A IDEA Intézet március elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága nem változott a teljes választókorú népesség körében. A választókorú népesség 29 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is – immár egy teljes negyedéve – 48 százalék.

A Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti – írták.

Morzsolódnak az ellenzéki „mikropártok”

Úgy folytatták, hogy az ellenzéki oldalon februárhoz képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgások történtek. Az eredmények szerint három párt jutna be a parlamentbe:

  • a DK 12 százalékos támogatottsággal,
  • a Mi Hazánk hat és
  • a Momentum öt százalékkal.

A többi, jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező párt ugyanakkor 1-1 százalékon áll. Ez a négy párt az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd.

Már a Kutyapárt is bejutna a parlamentbe

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak négyszázalékos támogatottsága van. Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor ismét emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll – sorolták a felmérés megállapításait.

A biztos szavazó pártot választók körében sem jobb a helyzete a négy „mikropártnak”: négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot benn a körben, mint a Momentum (7 százalék), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19 százalék) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal. Ebben a szűk választói szegmensben egyébként már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is eléri a parlamenti bekerülés 5 százalékos szintjét (6 százalék) – állapították meg.

„Összességében, a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023 február és március között. Az látszik, hogy a magyar társadalom egyre jobban elfáradt az utóbbi időben a folyamatos pártcsatározások következtében, így a pártoktól való távolságtartása hónapról hónapra növekszik. Talán egyetlen szempont érdemel figyelmet, az ellenzéki oldalon a támogatottsági mutatók egyirányú mozgása, az politikai erőviszonyok világos tisztázódása”

– fogalmaztak.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait február 25. és március 16. között vette fel közösségi médiás kérdőív segítségével.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten