Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Orbán Viktor kordonok mögé bújva féltette a magyar szabadságot Brüsszeltől

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kordonok mögött tartotta március 15-ei beszédét Orbán Viktor Kiskőrösön. A Telex a helyszínen azt tapasztalta, hogy csak a meghívott vendégeket engedték a színpad közelébe, a kormánytól független újságírókat nem.

Az MTI összefoglalója szerint Orbán Viktor arról beszélt a Petőfi-szülőház előtt, hogy „minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar”.

Orbán Viktor a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor életútját úgy jellemezte: „egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul, és a csillagösvényen végződik”. Egy villanás, amelyet saját nemzete, lélegzetvisszafojtva követ és csodál – tette hozzá.

„Petőfi Sándor a mi szerelmetes fiunk. Minden magyar gyermekkora óta tud legalább egy verssort tőle. Ezért nem kell kimondani, szavak nélkül is tudjuk: minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar”

– fogalmazott.

Legyen béke! Kiskőrös, Március 15.

Legyen béke!Kiskőrös, Március 15.

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, March 15, 2023

Arra is kitért: amikor Petőfi megszületik, Kölcsey éppen véglegezi a Himnuszt, majd huszonöt évvel ezután, 1848-ban Magyarország már nem ugyanaz az ország, hanem fejét felemelő, felegyenesedő nemzet, amely önbizalommal tekint szét az európai népek világában.

Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből – jelentette ki Orbán Viktor, utalva a gonosz brüsszeli elnyomókra.

Kiemelte: a magyar szabadság hatalmas menete – bár tett néha vargabetűt és olykor zsákutcába is tévedt az elmúlt kétszáz évben – ma is tart.

„Petőfi Sándor ebben a menetben ma itt van velünk” – fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta,

látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke.

Bár Orbán Viktor Petőfi Sándor életútját hosszan elemezgette, arról bölcsen hallgatott, hogy a költő a történelem jelen állása szerint 1849. július 31-én, a segesvári csatában a magyar szabadságharc leverésében jelentős szerepet vállaló orosz seregekkel vívott harc során esett el.