Bűnügy

BRFK: kilenc embert fogtak el Budapesten a hétvégi belvárosi razzián

Baleset

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Bűnügy

Halálra vert egy idős nőt egy fiatalkorú férfi Borsodban

Kijött a friss hangulatjelentés: a Nézőpont és a Medián is hangulatjavulást és a Fidesz előnyét méri

Bizonyítékot találtak a kutatók a válságálló kormányzásra, bármi is legyen az.

Orbán Viktor nénikkel
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A háborús pesszimizmus és a „szankciós válság” közepette is javult a magyarok hangulata, a kormánypártok pedig megőrizték a választáson szerzett támogatottságukat – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb és a Medián legutóbb nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásaiból.

A kormányközeli Nézőpont Intézet azt közölte szombaton, hogy a szankciós válság ellenére javult a magyarok közhangulata, többségük továbbra is a kormánypártokat támogatja. A válságálló kormányzás bizonyítéka egyaránt a Medián február végi és a Nézőpont Intézet március eleji felmérésének eredménye – magyarázták,

nem pontosan kifejtve, hogy mit jelent a „válságálló kormányzás”, ha csak nem azt, hogy a kormány áll és nézi, ahogy a rekordmagas infláció felemészti a háztartások vagyonát.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a 2023-as politikai évadnyitány után elsőként publikált – hibahatáron belül közel azonos – kutatási eredmények alapján a magyarok közhangulata jelentősen javult az idei év elején, a háborús pesszimizmus ellenére is.

A Nézőpont Intézet és a Medián decemberi kutatása szerint még a magyarok kétharmada (egyaránt 66 százalék) gondolta úgy, hogy inkább rossz irányba mentek a dolgok az év végén, azonban február végén, március elején már közel tíz százalékponttal kevesebben voltak borúlátók (57-58 százalék).

Ezzel párhuzamosan a Nézőpont Intézet kutatása alapján 26 százalékról 32 százalékra, míg a Mediánnál ennél is nagyobb mértékben, 27 százalékról 37 százalékra nőtt a derűlátó magyarok aránya – írták.

Megjegyezték, hogy a Nézőpont Intézet utoljára február végén, a Mediánnal egy időben mérte a pártok népszerűségét. Mindkét kutatás hasonló támogatási adatokra jutott. A Nézőpont Intézet a biztos szavazók bázisán vizsgálta a pártok legvalószínűbb listás eredményét, amely alapján a szavazók több mint fele (52 százalék) a Fidesz-KDNP-t támogatná, a Medián a választani tudó „biztos” szavazók körén belül szintén arra mutatott rá, hogy a kormánypártiak tennék ki a szavazók több mint felét (51 százalék).

A két felmérés hasonlóan a DK-t látta a legnagyobb ellenzéki pártnak: 12 (Nézőpont) és 14 (Medián) százalékos támogatás mellett. A harmadik legnépszerűbb párt esetében azonban enyhe, de hibahatáron belüli különbség látható a két intézet adata között. A Nézőpont a Mi Hazánk 9 százalékos támogatottságát mérte, míg a Medián a Momentumot látta 9 százalékos erőnek – olvasható a felmérésben.

Hozzátették: mindkettő kutatás alapján a magyarok bejuttatnák a parlamentbe a Kétfarkú Kutya Pártot: 9 (Nézőpont) és 6 (Medián) százalékkal, a Jobbik pedig mindkét esetben a bejutás küszöbén áll: 4 (Nézőpont), illetve 5 (Medián) százalékon.

Külön indulás esetén egyik felmérés alapján sem lenne több ellenzéki erő a parlamentben: a Mindenki Magyarországa és az LMP 2-2, A Nép Pártján 2-1, az MSZP 2-1, a Párbeszéd pedig 0 és 2 százalékon áll – közölte a Nézőpont Intézet.

Ez is érdekelhet:
Már tíz megyére adtak ki másodfokú riasztást a tomboló szélvihar miatt

Kapcsolódó hírek

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Medián: továbbra is magasan a Fidesz a legnépszerűbb párt

Medián: ennyivel verheti a Fidesz a Tisza Pártot a vasárnapi EP-választáson

Tovább erősödött a Tisza Párt, de a Fidesz is, a DK összeomlott

Hisztizhet a Fidesz: ennyi EP-mandátumot kaphat a TISZA Párt egy friss felmérés szerint

A Nézőpont Intézet úgy tudja, minden második magyar Orbán-párti

Az iskolázatlanok és az idősek tartják hatalomban a Fideszt

Elképesztő, ami a Tisza Párt támogatottságával történik a választás óta