Kiderült, miért rohant Orbán Viktor tegnap este Egyiptom véres múltú vezetőjéhez

Mert a veszélyek korában felértékelődik Magyarország és Egyiptom kapcsolata.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (j) kezet fog a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztató végén a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (j) kezet fog a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztató végén a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az ukrajnai háborúról, az „illegális migrációról” és magyar-egyiptomi kétoldalú kapcsolatokról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kedden Kairóban – újságolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

Közölte: mindketten kiemelték, hogy Magyarország és Egyiptom államközi kapcsolatai immár 95 évesek és ezalatt soha nem volt olyan jó az együttműködés, mint az elmúlt esztendőkben!

Orbán örömét a fotók tanúsága szerint természetesen az sem árnyékolta be, hogy Esz-Szíszi egy véres puccsot követően került hatalomra Egyiptomban:

a 2013-as hatalomátvételt követően a rendőrség és az általa vezetett hadsereg több mint ezer tüntetőt ölt meg.

A veszélyek korában felértékelődnek a megbízható partnerek, ezért jöttünk Egyiptomba. Magyarországhoz hasonlóan…

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, February 28, 2023

Veszély 1.

Orbán Viktor a találkozót követő nyilatkozatában elmondta, Magyarország nincs könnyű helyzetben, mert több veszéllyel is szembesül, és ezek közül első helyen az orosz-ukrán háború áll. A miniszterelnök aláhúzta: „Magyarország a békében érdekelt, mindent megteszünk azért, hogy a háborús eszkaláció veszélyét csökkentsük. Vállaljuk a nyugati világgal való vitákat is, mivel mi diplomáciai megoldást, tűzszünetet, béketárgyalásokat akarunk.”

Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy egyiptomi tárgyalópartnere is egyetért azzal: eszkaláció helyett a megnyugvás felé kell vinni a konfliktust.

Veszély 2.

A második veszélynek Orbán Viktor azt nevezete, hogy a világban összekapcsolódás helyett blokkosodás kezdődött, ami Magyarországnak és Közép-Európának is komoly veszteségeket okoz.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök kifejezte háláját Egyiptomnak a migráció kérdésében.

„Mi nem akarjuk, hogy hazátlan, szülőföldjüktől elszakadt migránsok népesítsék be a világot, ehelyett mindenki boldogulhasson a szülőföldjén” – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: Egyiptom erős bástyája az illegális migráció elleni védelmi vonalnak. „Munkájáért Európa köszönettel, tisztelettel és támogatással tartozik Egyiptomnak” – húzta alá.

Egyiptom elnöke is a példaértékű kétoldalú kapcsolatokat emelte ki nyilatkozatában, „főleg most, a rég nem látott nehézségek, kihívások idején”. Abdel-Fattáh esz-Szíszi kiállt a gazdasági kapcsolatok megerősítése mellett, mint mondta, szívesen látják magyar cégek újabb befektetéseit Egyiptomban, például a mezőgazdaság, élelmiszeripar, az energetika és a turizmus területén.

Az egyiptomi államfő köszönetet mondott Magyarországnak, amiért immár évente 200 egyiptomi diák tanulhat ösztöníjjal Magyarországon. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Abdel-Fattáh esz-Szíszi is a békés rendezés mellett állt ki, hogy az emberi szenvedést a minimálisra csökkentsék. Egyiptom elnöke is szót emelt az illegális migráció megfékezése, valamint a terrorizmus legyőzése mellett.

Kapcsolódó hírek