Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Kiderült, miért rohant Orbán Viktor tegnap este Egyiptom véres múltú vezetőjéhez

Mert a veszélyek korában felértékelődik Magyarország és Egyiptom kapcsolata.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (j) kezet fog a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztató végén a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (j) kezet fog a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztató végén a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az ukrajnai háborúról, az „illegális migrációról” és magyar-egyiptomi kétoldalú kapcsolatokról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kedden Kairóban – újságolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

Közölte: mindketten kiemelték, hogy Magyarország és Egyiptom államközi kapcsolatai immár 95 évesek és ezalatt soha nem volt olyan jó az együttműködés, mint az elmúlt esztendőkben!

Orbán örömét a fotók tanúsága szerint természetesen az sem árnyékolta be, hogy Esz-Szíszi egy véres puccsot követően került hatalomra Egyiptomban:

a 2013-as hatalomátvételt követően a rendőrség és az általa vezetett hadsereg több mint ezer tüntetőt ölt meg.

A veszélyek korában felértékelődnek a megbízható partnerek, ezért jöttünk Egyiptomba. Magyarországhoz hasonlóan…

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, February 28, 2023

Veszély 1.

Orbán Viktor a találkozót követő nyilatkozatában elmondta, Magyarország nincs könnyű helyzetben, mert több veszéllyel is szembesül, és ezek közül első helyen az orosz-ukrán háború áll. A miniszterelnök aláhúzta: „Magyarország a békében érdekelt, mindent megteszünk azért, hogy a háborús eszkaláció veszélyét csökkentsük. Vállaljuk a nyugati világgal való vitákat is, mivel mi diplomáciai megoldást, tűzszünetet, béketárgyalásokat akarunk.”

Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy egyiptomi tárgyalópartnere is egyetért azzal: eszkaláció helyett a megnyugvás felé kell vinni a konfliktust.

Veszély 2.

A második veszélynek Orbán Viktor azt nevezete, hogy a világban összekapcsolódás helyett blokkosodás kezdődött, ami Magyarországnak és Közép-Európának is komoly veszteségeket okoz.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök kifejezte háláját Egyiptomnak a migráció kérdésében.

„Mi nem akarjuk, hogy hazátlan, szülőföldjüktől elszakadt migránsok népesítsék be a világot, ehelyett mindenki boldogulhasson a szülőföldjén” – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: Egyiptom erős bástyája az illegális migráció elleni védelmi vonalnak. „Munkájáért Európa köszönettel, tisztelettel és támogatással tartozik Egyiptomnak” – húzta alá.

Egyiptom elnöke is a példaértékű kétoldalú kapcsolatokat emelte ki nyilatkozatában, „főleg most, a rég nem látott nehézségek, kihívások idején”. Abdel-Fattáh esz-Szíszi kiállt a gazdasági kapcsolatok megerősítése mellett, mint mondta, szívesen látják magyar cégek újabb befektetéseit Egyiptomban, például a mezőgazdaság, élelmiszeripar, az energetika és a turizmus területén.

Az egyiptomi államfő köszönetet mondott Magyarországnak, amiért immár évente 200 egyiptomi diák tanulhat ösztöníjjal Magyarországon. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Abdel-Fattáh esz-Szíszi is a békés rendezés mellett állt ki, hogy az emberi szenvedést a minimálisra csökkentsék. Egyiptom elnöke is szót emelt az illegális migráció megfékezése, valamint a terrorizmus legyőzése mellett.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz