Élőnek hazudta a fideszes lap az évek óta halott művészt, majd úgy korrigálták, hogy „olyan, mintha ma is köztünk élne”, végül törölték a cikket

Elismerni, hogy hibáztak, az nyilván túl egyenes lett volna.

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező interjút ad az MTI újságírójának az Operaházban 2014. október 4-én.
Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező interjút ad az MTI újságírójának az Operaházban 2014. október 4-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Nyolcvanötödik születésnapján (végig jelen időben fogalmazva) köszöntötte a Magyar Hírlap Jiří Menzelt, pedig a legendás cseh filmrendező már 2020. szeptember 5-én, 82 éves korában meghalt.

Miután a Média1 szóvá tette a kegyeletsértő írást, a fideszes lap először azzal próbálkozott, hogy átírta a szöveget nekrológra, majd a cikk fölé ezt a magyarázatot biggyesztette:

„Az alábbi cikkben Jiři Menzel születésnapjáról szerettünk volna megemlékezni, aki olyan nagy hatással volt a filmkészítésre, a szellemisége itt él velünk, ezért olyan, mintha ma is köztünk élne. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a rangos alkotó évekkel ezelőtt elhunyt, s amennyiben az alábbi, erősen szubjektív megemlékezés esetleg azt sugallná, hogy ezzel nem vagyunk tisztában, ezért elnézést kérünk. Egyúttal, a félreértések elkerülése érdekében, néhány mondatot egyértelműsítünk.”

Később rájöhettek, hogy ennyire azért nem kellene hülyének nézni az olvasóikat („Természetesen tisztában vagyunk…” vs. „Ma nyolcvanöt éves…”), ezért végül törölték a cikket. Így már az sem olvasható a link mögött, hogy „természetesen” a kormánysajtó soha nem téved, csak mindenki más nem ért magyarul, olyasmi pedig főleg nem olvasható, hogy pl. elnézést kérünk a tévesztésért.

Hiába, Gulyás Gergely megmondta: „jobboldali újságírónak lenni morális fölényt jelent”.

A cikk szerzője, Kerékgyártó György egyébként még arról is értekezett az irományban, hogy szerinte miért élhet meg ilyen szép kort Jiří Menzel – mutatott rá Facebook-bejegyzésében Kovács Gellért Filmszerész.

Kapcsolódó hírek