Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Politika

Magyar Péter: közzéteszem a felvételt, ami miatt a kormánynak le kell mondania

Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Élőnek hazudta a fideszes lap az évek óta halott művészt, majd úgy korrigálták, hogy „olyan, mintha ma is köztünk élne”, végül törölték a cikket

Elismerni, hogy hibáztak, az nyilván túl egyenes lett volna.

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező interjút ad az MTI újságírójának az Operaházban 2014. október 4-én.
Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező interjút ad az MTI újságírójának az Operaházban 2014. október 4-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Nyolcvanötödik születésnapján (végig jelen időben fogalmazva) köszöntötte a Magyar Hírlap Jiří Menzelt, pedig a legendás cseh filmrendező már 2020. szeptember 5-én, 82 éves korában meghalt.

Miután a Média1 szóvá tette a kegyeletsértő írást, a fideszes lap először azzal próbálkozott, hogy átírta a szöveget nekrológra, majd a cikk fölé ezt a magyarázatot biggyesztette:

„Az alábbi cikkben Jiři Menzel születésnapjáról szerettünk volna megemlékezni, aki olyan nagy hatással volt a filmkészítésre, a szellemisége itt él velünk, ezért olyan, mintha ma is köztünk élne. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a rangos alkotó évekkel ezelőtt elhunyt, s amennyiben az alábbi, erősen szubjektív megemlékezés esetleg azt sugallná, hogy ezzel nem vagyunk tisztában, ezért elnézést kérünk. Egyúttal, a félreértések elkerülése érdekében, néhány mondatot egyértelműsítünk.”

Később rájöhettek, hogy ennyire azért nem kellene hülyének nézni az olvasóikat („Természetesen tisztában vagyunk…” vs. „Ma nyolcvanöt éves…”), ezért végül törölték a cikket. Így már az sem olvasható a link mögött, hogy „természetesen” a kormánysajtó soha nem téved, csak mindenki más nem ért magyarul, olyasmi pedig főleg nem olvasható, hogy pl. elnézést kérünk a tévesztésért.

Hiába, Gulyás Gergely megmondta: „jobboldali újságírónak lenni morális fölényt jelent”.

A cikk szerzője, Kerékgyártó György egyébként még arról is értekezett az irományban, hogy szerinte miért élhet meg ilyen szép kort Jiří Menzel – mutatott rá Facebook-bejegyzésében Kovács Gellért Filmszerész.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért

A fideszes mamelukok elkezdték parancsra siratni Varga Juditot, az ország jelenleg talán legrettenetesebben sorsú asszonyát

Schiffer Andrásnak a Hír TV propagandistája súgta, hogy mit „fog akarni” mondani

Itt a bejelentés: ő lesz az új kormányszóvivő

Mi történt? Bencsik Andrásék durván beleszálltak az ajnározott Petőfi-filmbe: „minden vonatkozásban rossz lett”

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt