Sarkvidéki légtömeg áraszt el minket, −10 fokot is mérhetünk éjjelente

Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe.
Kerékpáros halad Zabar utcáján 2012. február 1-én. A Nógrád megye északkeleti határán, a Medves-fennsík peremén fekvő település olyan felszíni mélyedésben, fagyzugban helyezkedik el, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő; Zabar és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe. Fotó: MTI/Komka Péter

Miközben kedden közel 21 fokkal dőlt meg a napi melegrekord a tolnai Bátán, az Időkép arról ír, szombaton már erős hidegfront várható, mely kisöpri a szokatlan meleget, és a fagyok is visszatérnek.

A meteorológusok szerint az átlagosnál több fokkal enyhébb idő péntekig marad, többfelé mutathat 15 fokot a hőmérő. A csütörtök viszont már felhősnek ígérkezik, délutántól nyugat felől egyre többfelé eleredhet az eső.

Az igazi változásra szombaton számíthatunk. A Brit-szigetek térségében megerősödik egy anticiklon, melynek keleti peremén északnyugat felől erős hidegfront éri el térségünket. Az időjárásportál kiemeli,

a front mögött felhalmozódott hideg, sarkvidéki eredetű levegő Európa nagy részét, így hazánkat is elárasztja.

A hidegfront hatására vasárnap már mindössze 5 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet. A front átvonulását többfelé kísérheti csapadék, valamint erős, viharos északnyugati-északi szél. Hogy havazásra is számítani kell-e, azt még nem látják a szakemberek. Azt viszont igen, hogy a front átvonulását követően újra mindenhol fagyhat éjszakánként, a leghidegebb tájakon −10 fok körüli értékek is előfordulhatnak.

Kapcsolódó hírek