Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Vérlázító: 3,8 millió forint egy NB I-es labdakergető havi átlagkeresete

A debreceni Dzsudzsák Balázs ünnepel a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Debreceni VSC - Paksi FC mérkőzése után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2023. február 11-én.
A debreceni Dzsudzsák Balázs ünnepel a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Debreceni VSC - Paksi FC mérkőzése után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2023. február 11-én. Fotó: MTI/Derencsényi István

Évről évre lépked előre és közelíti az európai topbajnokságokat a hazai NB I – már persze nem színvonalban és teljesítményben, hanem a fizetéseket illetően.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott, 2021/2022-es pénzügyi évet összegző jelentése nyomán az Mfor.hu azt írja: a magyar bajnokság az európai bajnokságok sorában már a 18. helyet foglalja el a bérekre fordított kiadások alapján a maga 93 millió eurójával, ami a szezonvégi árfolyamával átszámítva

36,6 milliárd forintot tesz ki, azaz csapatonként valamivel több mint 3 milliárd forintot.

Egy szezonban egy hazai elsőosztályú csapatra tehát átlagosan 3 milliárdos bérköltség esik.

Ám ebben nemcsak a játékosok, hanem az egyéb alkalmazottak, orvosi stáb, edzők, irodai, adminisztrációs alkalmazottak fizetése is benne van – jegyzik meg. Tovább vizsgálva az adatokat viszont már pontosan látszik, hogy a 93 millió euróból 54,4 millió euró a focisták fizetését fedezte, ez átszámítva 21,4 milliárd forint.

Vagyis (a csapatok átlaglétszámát figyelembe véve) egy NBI-ben játszó focista havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az elmúlt szezonban az UEFA adatai alapján.

Ez pont egymillióval magasabb az egy évvel korábbinál – nyugtat meg az Mfor, hogy szerencsére azért a futballisták fizetése is leköveti „valamennyire” az inflációt.