Joe Biden Ukrajnába érkezett, váratlanul Kijevben szállt le a gépe

A nyolcvanéves demens öregember előbb ért Ukrajnába, mint Orbán a szomszédból.

Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben 2023. február 20-án.
Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben 2023. február 20-án. Fotó: Twitter/Maks_NAFO_FELLA

A keddi varsói találkozója előtt váratlanul Kijevben jelent meg hétfőn Joe Biden amerikai elnök, akinek ez az első látogatása az ukrán fővárosban azután, hogy Oroszország Vlagyimir Putyin parancsára tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

Az tudható volt, hogy Biden kétnapos látogatásra érkezik a lengyelországi Varsóba, kijevi kitérőről azonban korábban nem volt szó.

A Népszava azt írja, Joe Biden hétfő délelőtt találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a történelminek számító látogatás pedig egyértelmű jelzés, hogy a

nyugati világ Ukrajna mellett áll az agresszor Oroszország ellen vívott háborúban.

Zelenszkij már posztolt is a Telegramon a kézfogásukról.

Érdekesség, hogy bár Zelenszkij kétszer is meghívta Orbán Viktort, magyar kormányfői látogatás egyelőre nincs napirenden, ahogyan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteré sem – tehát végül úgy alakult, hogy még egy nyolcvanéves rozzant öregember a tengerentúlról is előbb merészkedett Ukrajnába, mint a szomszédos Magyarország sunyi, putyinista vezetése.

Kapcsolódó hírek