Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Videó: csak Orbán Viktor nem tapsolta meg az érkező Zelenszkijt Brüsszelben

Újabb jó pontot szerzett Putyinnál és a ruszki párti fideszes szavazóknál.

Orbán Viktor az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én.
Orbán Viktor az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Összejött a kínos találkozás Brüsszelben, közös fotók készültek Orbán Viktorról és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről Brüsszelben csütörtökön, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén.

Az Euronews videót is megosztott Zelenszkij megérkezéséről. Ezen az látható, hogy az uniós vezetők vastapssal fogadják ukrán kollégájukat, egy kivételével:

Orbán Viktor ezúttal is inkább zavartan a ruháját babrálta.

EU-csúcs: a tagállamok vezetői tapssal köszöntötték Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, kivéve Orbán Viktort. Zelenszkij brüsszeli tárgyalásairól ebben a cikkben számolunk be: https://hu.euronews.com/my-europe/2023/02/09/zelenszkij-unios-szankciokat-kovetelt-az-orosz-nuklearis-iparra-a-brusszeli-csucstalalkozo

Posted by Euronews magyarul on Thursday, February 9, 2023

Orbán pechjére az ukrán elnököt ezután éppen elé állították be a csoportképhez.

Az MTI tudósítása szerint Zelenszkij beszédében hangsúlyozta: Ukrajna Európáért harcol. Azért az Európáért, ahol az európai szabályok és elvek, a jogállamiság érvényesül, a társadalmak demokratikus államokban nyitottan működnek, az emberéletek fontosak, ahol hisznek a sokféleségben, a határokat nem sértik meg, ahol az emberek bízhatnak a jövőben. Olyan Európában, ahol egyetlen feltétel van: a tisztességes és demokratikus választások megtartása – mondta.

„A háború azzal is fenyeget, hogy egy diktátor elpusztítja azokat az értékeket, amelyekben mi hiszünk Európában”

– figyelmeztetett Zelenszkij, majd hozzátette: az orosz rezsim a gyűlöletet és az erőszakot a mindennapi élet részévé kívánja tenni: olyan embertelen valóságot kíván teremteni, amire „mi Európában nemet mondunk”.

Szavai szerint az európai értékek csak győzelem esetén védhetők meg, és a győzelem a következő nemzedékek számára fontos igazán, ugyanis a béke és a biztonság a jövő záloga. Kiemelte továbbá: az Európa jövőjét biztosító közös győzelem nemcsak a politikusokon, hanem mindenkinek a kiállásán múlik. Eljön majd a nap, amikor az orosz agresszor belefárad a harcba – mondta.

Zelenszkij beszédében megköszönte, hogy az Európai Unió és tagországai jelentős katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának, továbbá – mint mondta – az uniós tagjelölti státusz megadása reményt és erőt adott Ukrajnának, hogy helyt álljon a harcmezőkön. Az ukrán elnök végezetül reményét fejezte ki, hogy uniós tagországként erősítheti majd az európai szövetséget.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt