Nézőpont: a magyarok Orbán Viktort tartják a legalkalmasabb miniszterelnöknek

Nézőpont: a magyarok Orbán Viktort tartják a legalkalmasabb miniszterelnöknek
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyarok többsége Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen

– „derült ki” a kormánypárti Nézőpont Intézet aktuális „kutatásából”, melynek részleteit hétfőn közölték az MTI-vel.

A felmérésben – amelyet állítólag február 13. és 15. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – az áll, hogy az elmúlt hetekben az ellenzék több vezetője, Toroczkai László, Donáth Anna és Dobrev Klára, múlt hétvégén pedig Orbán Viktor is megtartotta évértékelő beszédét. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a jelenlegi „politikai választékból” kit tartanak a magyarok a legalkalmasabbnak Magyarország miniszterelnökének.

A magyar választók fele (49 százalék) továbbra is Orbán Viktort tartja legalkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatra – emelték ki.

A kormányfő a jelölti versenyben „utcahosszal vezet”, a képzeletbeli dobogó második fokára Dobrev Klára került, aki a választók mindössze 13 százalékának a bizalmát tudta megnyerni. A harmadik helyre Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke került, őt a választók 7 százaléka tartja a legalkalmasabbnak a feladatra. Vele szinte holtversenyben van Donáth Anna (Momentum) a 6 százalékos eredményével – sorolták.

Mint írták, a tavaly április óta fennálló „ellenzékváltó hangulat” újabb bizonyítéka, hogy közel annyian gondolják úgy, hogy egyik sem a legalkalmasabb jelölt (11 százalék), mint amennyien Dobrevet választották, és a tanácstalanok aránya annál is nagyobb, mint amennyien Donáth Annára adnák a voksukat.

Az orbánista „kutatók” még lesújtóbb eredménynek nevezték a baloldal számára, hogy a baloldali szavazók több mint negyede (27 százaléka) nem tud választani a jelenlegi ellenzéki ajánlat közül.

Kifejezetten rossz eredmény a Nézőpont szerint a visszatérő Donáth Anna számára, hogy tíz baloldali szavazóból mindössze egyet (12 százalék) tudott eddig maga mellé állítani, míg elsődleges konkurenciája, Dobrev Klára a kormánykritikus választói közönségének több mint egyharmadát (37 százalék).

„Mindezek alátámasztják, hogy a baloldali jelöltek egyelőre elsősorban nem Orbán Viktor, hanem egymás kihívói” – jegyezte meg a Nézőpont.

Kapcsolódó hírek