Megbüntetett az MNB egy magánszemélyt, mert túl gyorsan adta el a részvényeit a tőzsdén

Magyarországon még a kapitalizmus fellegvára, a tőzsde is kádárista.

Ötmillió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedés miatt a Magyar Nemzeti Bank – pénteki tájékoztatásuk szerint azért, mert

gyors ütemben, nagy volumenben értékesítette egy kibocsátó részvényeit, amivel „félrevezető kép alakulhatott ki a befektetőkben az értékpapír valós forgalmáról, keresletéről”.

A beszerzett bizonyítékok alapján az MNB megállapította, hogy a magánszemély a vizsgált napon – állítása szerint meghatározott összeg felszabadítása és egyéb befektetés céljából – alig egy óra alatt nagy volumenben adott el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) egy prémium kategóriába tartozó részvényből. A magánszemély megbízásai az érintett kereskedési napon a papír teljes kereskedett mennyiségének csaknem 40 százalékát tették ki. Mindez jelentősen csökkentette az adott részvény árfolyamát.

A jegybank szerint ez a tevékenység alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetők számára az adott részvény keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. Így sértette a kereskedés tisztaságát és a tőkepiac integritását.

A jogsértő magatartás elkerülhető lett volna, ha a magánszemély az eladásait nem egy napra, azon belül is nem egy rövid időintervallumra koncentrálja, hanem dinamikusan hozzáigazítja azt az ajánlati könyvben látott keresleti mennyiségekhez és árfolyamokhoz – magyarázta az MNB.

Kapcsolódó hírek