Hazaérkezett a Hunor mentőcsapat Törökországból

Az egység 17 túlélőt, köztük három gyermeket emelt ki a romok alól.

Hazaérkezett a Hunor mentőcsapat Törökországból
Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/HUNOR

Hazaérkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a Hunor Törökországból hétfőn kora hajnalban, az egység 17 túlélőt – köztük három gyermeket – mentett ki és 29 holttestet emelt ki a romok alól a földrengés sújtotta országban.

A mentőegységet szállító katonai gép nem sokkal vasárnap éjfél után szállt le Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol többek között kormánytagok illegették, reklámozták magukat a hősök dicsfényében: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is fogadta az érkezőket.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója (szemben, b-j) fogadja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Törökországból hazaérkezett Hunor kutató-mentő csapatának tagjait a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 13-án.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója (szemben, b-j) fogadja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Törökországból hazaérkezett Hunor kutató-mentő csapatának tagjait a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 13-án.Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csapat tagjainak köszöntése után a honvédelmi miniszter újságírók előtt megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a mentésben.

A magyar ember segít országon belül és országon kívül is, láthattuk ezt a koronavírus idején, az Ukrajnából érkező menekültek esetében és most Törökországban is – magyarázta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hozzátette: büszke arra, hogy azok a magyarok, akik kint voltak, bármikor tudásukat és bátorságukat adják, ha erre szüksége van az országnak. Kitért a Magyar Honvédség állományára is, akik részben a repülőgépekkel a szállításban, valamint a magyar orvosokon keresztül voltak jelen.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Hunor és a többi magyar mentőegység veszélyes küldetést teljesített, de mindenki épségben és egészségben hazaért. Nagy hálával tartozunk nekik, mert a legfontosabbat tették, fizikailag és lelkileg is embert próbáló körülmények között életeket mentettek – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az MTI szinte csak az ilyen eseményeken azonnal megjelenő politikusokról, nagyságos urakról közölt képeket, de szerencsére a katasztrófavédelem Facebook-oldalán a valódi munkát végző hősökről is számos fotó, videó található.

Élet a kísértetvárosbanÉjszaka új munkaterületen dolgoztak a HUNOR tagjai. Ebben a szektorban egy összeomlott ház…

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Sunday, February 12, 2023

A Hunor február 6-án indult a földrengés sújtotta országba. Az 55 tagú mentőegység – tűzoltók, katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai – február 7-én kezdte a munkát és vasárnap délig dolgoztak a kárterületen.

Kapcsolódó hírek