Másodfokon is megrótták Attilát, akit molesztált egy pap, és ezért túl határozottan követelt bocsánatkérést

Nem szabad este 10-kor hívogatni a papokat, lehet, hogy éppen gyerekkel vannak!

Az áldozat a Partizán 2021. februári műsorában.
Az áldozat a Partizán 2021. februári műsorában.

A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett végzésével helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben kétrendbeli zaklatás vétsége miatt megrovásban részesítette azt a férfit, akit azzal vádolt az ügyészség, hogy

– az őt korábban ért szexuális abúzus miatti bocsánatkérés érdekében – több esetben zaklatta a katolikus egyház plébánosait .

A törvényszék szerdán azt írta, a másodfokú bíróság által pontosított ítéleti tényállás szerint a terhelt több esetben – egy alkalommal 22 óra körül – felkereste a katolikus egyház egyik plébánosát annak lakásánál, arra kérve őt, álljon ki mellette a gyermekkorában – egy azóta már „laicizált” (kilépett) pap által – a sérelmére elkövetett szexuális zaklatás miatt, valamint segítse őt abban, hogy a bíboros kérjen tőle bocsánatot.

  • A férfi 2019 májusában és júniusában több alkalommal megjelent a plébános által tartott misén,
  • két esetben vallási vezetőket bíráló szórólapokat helyezett el egy bazilika épületében,
  • a 2019. márciusa és júniusa közötti időszakban pedig napi rendszerességgel kísérelte meg telefonon is elérni a plébánost és az érseki általános helynököt hivatali, illetve magántelefonján.

A közlemény kitért arra is, hogy miután a férfi ezen megkeresései sikertelenek voltak, a püspököt segítő papot annak mobiltelefonján is felhívta, részére – egy hónap alatt – hat sms-t, valamint egy elektronikus levelet küldött. Ezekben határidő megjelölésével közölte, ha nem kérnek tőle bocsánatot, illetve nem vizsgálják ki a korábbi ügyben lefolytatott eljárást, a mise közben feláll és kérdőre vonja őket.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022. május 5-én kihirdetett ítéletével kétrendbeli zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat,

ezért őt egységes intézkedésként megrovásban részesítette – idézte fel a törvényszék sajtóosztálya. Hozzáfűzték: a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet helybenhagyta azzal, hogy „a megrovás egységes intézkedésként történő megnevezését mellőzte”.

A Fővárosi Törvényszék tanácselnöke szóbeli indokolásában kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság döntőrészt helyesen értékelte a bizonyítékokat, azonban a tényállás az egyik sértett esetében a kapcsolatfelvételek számát illetően pontosításra szorult. Kiemelte azt is, hogy a jelen büntetőeljárásban nem volt vizsgálható a vádlott részvételével lefolytatott egyházi eljárás, valamint, hogy a sérelmére követtek-e el szexuális bűncselekményt – ismertették.

Az egyházi személyek mindennapi szokásos életvitele, háborítatlansága is büntetőjogi védelmet élvez – írták.

A törvényszék „az elsőfokú bírósággal szemben súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott garázda jellegű magatartást tanúsított akkor, amikor megrugdalta a plébánia ajtaját. Az elsőfokú bíróság a legenyhébb joghátrányt, megrovást alkalmazta, melynek további enyhítése ezért fel sem merülhet” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek